Dragnea și Firea, greșeala ultimei șanse

Dragnea - Firea
Dragnea - Firea

PSD va câștiga cu siguranță alegerile , adică va face cel mai bun scor. Aproape dublu față de următorul clasat, PNL sau USR. Dragnea și Firea mai au, însă, o șansă de a pierde alegerile. 

Adică de a-și duce partidul pe locul I, fără să obțină guvernarea. În cazul în care  scorul blocului de stânga, PSD-ALDE, va trece de 50%, UDMR va bascula împreună cu minoritățile și va fi nominalizat un premier de către PSD. Cel mai probabil un intelectual de stânga, necompromis politic, fără dosar penal etc.

Dacă PSD-PNL nu face 50%, mandatul va fi dat de către Iohannis blocului de Dreapta, PNL-USR, la care vor bascula imediat UDMR, minoritățile și, aproape sigur, PMP.

La locale (vezi Bucureștiul), PSD a câștigat pentru că a  reușit o campanie care a trimis emoția publicului până la stația Plictiseala, cu peronul pe partea stângă, și a dus dezbaterea într-un câmp cu maci, unde domnește morfina și rege e somnul.

Cu un electorat stabil de partea sa, și o mulțime de nehotărâți care ar putea trece de partea cealaltă, PSD ar avea e o singură grijă: să se dea filme bune la tv, să fie spectacole în cluburi, să fie lumea ocupată cu altele, iar de vot să nu le pese.

Președintele Klaus Iohannis și-a făcut datoria față de zona anti-PSD a societății. A acționat predictibil, în baza unor angajamente (Sus Justiția, Jos penalii) cu care a câștigat alegerile. Bine, rău, se va vedea la urne.

Care va fi, însă, răspunsul PSD?

Acesta a primit un bonus electoral, prin victimizare, care rezonează cu electoratul său stabil: știam noi că Iohannis se va purta ca Băsescu. Întrebarea vizează nehotărâții. Va încerca PSD să-i atragă, prin acțiuni în forță de 1 Decembrie: scandări, huiduieli, contra-miting? Sau se va mulțumi cu ceea ce are și va calma campania, ca la locale?

Cu alte cuvinte, va mânca popcorn la televizor, sau va face ce a făcut Ponta? Eu unul cred că liderii PSD au șansa unei greșeli istorice în 1 Decembrie. Să vedem dacă vor ști să profite de ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel