Doliu. O mare personalitate a României a murit

[] []

17 feb 2016 / 20:17
Salveaza PDF Comentarii

România a mai pierdut o mare personalitate. A murit, miercuri, la vârsta de 83 de ani. 

Marele balerin și coregraf român Gelu Barbu a murit în orașul spaniol Las Palmas de Gran Canaria, în care se stabilise în urmă cu cinci decenii, după ce și-a părăsit țara, fugind de regimul comunist, potrivit Agerpres.

Născut în 1932, la Lugoj, Gelu Barbu s-a format la celebra școală de balet din Sankt Petersburg (Leningrad, pe atunci), unde a fost coleg, printre alții, cu doi monștri sacri ai acestei arte, Rudolf Nureev și Mihail Barîșnikov. A fost apoi prim-balerin la teatrele de operă din București, Oslo și Nuremberg. În 1961, în timp ce se afla într-un turneu în fosta Republică Democrată Germană (RDG), a reușit să treacă în sectorul occidental al Berlinului, prin punctul de control american. El urma astfel exemplul rusului Rudolf Nureev, care, cu numai cinci luni înainte, a profitat de un turneu al Teatrului Kirov și a cerut azil politic la Paris.

Coregrafia realizată de Gelu Barbu:  

După câțiva ani petrecuți în Germania, Norvegia și Suedia, Gelu Barbu a mers în 1966 în Insulele Canare pentru a se recupera după unele probleme medicale la spate, dar în final a ales să locuiască acolo.

În Las Palmas de Gran Canaria, el și-a pus în valoare talentul de coregraf și, totodată, a fondat prima școală de balet clasic din acest arhipelag, în care a format generații întregi de artiști. Instituția, care a dobândit un remarcabil prestigiu, este condusă în prezent de doi dintre discipolii săi, Miguel Montanez și Wendy Artiles.

Cu doi ani în urmă, marele balerin a suferit o tromboză cerebrală, iar după aceea, starea sănătății lui s-a deteriorat grav.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26