Diaconu, intervenție despre filmul european și sălile de cinematograf

Mircea Diaconu nu se mai întoarce la PNL
Mircea Diaconu nu se mai întoarce la PNL

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură a PE, Mircea Diaconu, a susținut, într-o intervenție pe tema filmului european în era digitală, necesitatea de a se acorda atenția cuvenită atât aspectelor privind arhivarea filmelor realizate pe peliculă, cât și revigorării funcției de socializare a sălilor de cinematograf.

VEZI ȘI: Oana Florea: Clădirea Parlamentului, păzită de soldați

Referindu-se la problematica arhivării, Mircea Diaconu le-a amintit colegilor europarlamentari povestea gazonului englezesc. Acesta "se cumpără, se plantează, se udă, se taie, se udă, se taie ... și aștepți după aceea să treacă 200 de ani. Cam așa se întâmplă în acest subiect (al arhivării), și iată cum. Filmele pe celuloid, filmele pe peliculă, și aceasta înseamnă istorie deja, au făcut, prin rezistența în timp dovedită deja, să îl avem astăzi pe Chaplin... Trebuie să treacă foarte mulți ani ca să știm sigur dacă variantele tehnice, moderne, electronice, digitale vor rezista în timp. Trebuie să treacă 100 de ani. Până atunci, însă, trebuie să avem foarte mare grijă de celuluiod. Ca să îl avem în continuare pe Chaplin. Deci investiții, atenție, profesionalism și tehnologizare în arhivare sunt extrem, extrem de importante", a arătat Mircea Diaconu.

Pentru a-şi ilustra opinia referitoare la importanţa sălilor de cinematograf, europarlamentarul compară lecturarea efectivă a unui roman clasic cu înţelegerea sumară a acestuia din simpla parcurgere a unui rezumat identificat pe internet.

"Trăim un fel de epocă a fast-food-ului în toate domeniile, citim rapid orice carte, Război și pace îl consumăm în jumătate de pagină condensată pe internet și... am scăpat de el, știm totul despre Război și pace, nu mai citim... Aceeași mecanică se poate aplica și la cinematograf, cinematograful de sală. Funcția socială a cinematografului, faptul că în sală, cu toate ingredientele unei proiecții de cinema de sală, acel film este vizionat la maximum de interes, la maximum de potențial", a susţinut Mircea Diaconu.

"Filmul este o poveste, trebuie să ai puterea și timpul și răbdarea să intri în poveste. De aceea mă sperie puțin dispariția efectivă, așa cum s-a amintit deja, a multor săli de cinema. Noțiunea de sală de cinema, mai ales în comunitățile mici, mi se pare extrem de importantă", a adăugat europarlamentarul în finalul intervenţiei sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel