De ce ţi se face pielea de găină când îţi este frig

Aşa-numita „piele de găină” în limbaj popular nu este nimic altceva decât un fenomen fiziologic moştenit de la strămoşii noştri îndepărtaţi, fenomen care lor le era folositor, dar care pe noi nu prea ne mai ajută.

Contracţiile provoacă de asemenea ridicarea firelor de păr atunci când organismul simte senzaţie de frig sau pe cea de teamă. Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blană, atunci când acestea îşi zbârlesc blana, iar stratul de aer apărut între peri şi piele serveşte ca un un strat suplimentar izolator contra frigului. Cu cât mai gros şi mai des este stratul de blană, cu atât mai multă căldură este reţinută, scrie Descopera.ro

Părul mamiferelor cu blană se mai ridică şi în momentul în care acestea sunt atacate, pentru că astfel animalul respectiv pare mai mare şi mai periculos pentru potenţialul agresor.

În timpul formării „pielei de găină" organismul este încălzit suplimentar de tensiunea musculară provocată de piloerecţie.

Oamenii experimentează senzaţia de „piele de găină" nu doar când resimt frigul, dar şi în situaţii cu mare încărcătură emoţională, cum ar fi atunci când participă la propria nuntă, stau pe un podium şi ascultă imnul naţional, ascultă un cântec care le trezeşte amintiri care i-au marcat profund sau vizionează filme din categoria horror.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel