De Ce propune boicotul: PDL vrea să scape de Traian Băsescu

Strategia lui Traian Băsescu s-a modificat, în doar câteva zile, de la ”românii vor invalida referendumul” la ”boicot”, pentru a nu valida frauda”. Astfel de schimbări sunt obișnuite în campaniile electorale în care o decizie durează ”5 minute”. Presa portocalie susține de două zile tema”fraudării”, care a devenit principalul mesaj de campanie.

Ce l-a făcut pe Băsescu să-și accepte practic înfrângerea, concentrându-se pe strategia victimizării? Surse din partid susțin că există mari diferențe între opiniile liderilor locali și a celor de la centru, iar Băsescu și-a dat seama că a pierdut sprijinul activului PDL.

O primă ipoteză ar fi legată de sondajele de opinie, care arată că cvorumul va fi îndeplinit, iar voturile DA vor fi într-o proprorție zdrobitoare. PDL a primit vineri rezultatele propriului sondaj, exact ziua când s-a schimbat strategia de campanie.

Altă ipoteză este legată de reacția externă. Cancelariile occidentale și-au dat seama că au fost dezinformate de PDL și mai ales de Traian Băsescu (vezi discuția cu dna Merkel). Fără un sprijin extern și cu milioane de voturi împotrivă, Băsescu va pierde și publicul neutru din țară, ba chiar și pe cel portocaliu, dacă se va umili doar ca să stea la Cotroceni, cu imunitate penală asigurată.

În PDL se manifestă două curente, puternic divergente. Liderii locali doresc ca epoca Băsescu să se încheie acum. Acceptarea demnă a rezultatelor referendumului și schimbarea de regim, în opinia lor, înseamnă că au plătit în fața electoratului și se pot întoarce la toamnă, ca partid de opoziție, cu scoruri importante în Parlament.

Dacă 8 milioane de voturi împotriva lui Băsescu nu vor duce la demiterea acestuia, tensiunile sociale se vor descărca asupra PDL, cred liderii din teritoriu. Cu Băsescu la Cotroceni, există șanse ca PDL să nu intre în viitorul Parlament, sau eventual să prindă câteva locuri, sub nivelul PPDD.

Liderii de la centru, doresc însă ca Traian Băsescu să rămână în funcție, prin orice mijloace, fiindcă sunt prea puternic legați de el ca să mai poată încerca variante pe cont propriu. Pe de altă parte, speră în protecția pe care o poate exercita președintele, prin oamenii săi din Justiție.

Gheorghe Seculici, în Arad, a îndemnat oamenii să se ducă la vot, la referendum. Mesajul este în contradicție cu indicațiile de la centru. Alt argument în sprijinul ipotezei că PDL vrea să scape de Băsescu este prezența slabă la mitingurile de susținere. Din Galați, de exemplu, au plecat la Iași doar 14 susținători, mai puțin decât consilierii locali ai partidului. Mobilizarea filialei a fost atât de slabă încât nu a reușit să umple un autocar cu ”apărători ai democrației”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel