De Ce caută Băsescu marele licurici în pădurea SUE

val-valcu
val-valcu

Ce înseamnă SUE, noul concept aruncat pe apa Dunării în portul Sulina, de un marinar aflat într-o escală? Poate  Șpriț Ușor European, numai bun de supt cu paiul, la vreme de vară, de către propagandiștii curcubei (mai nou, PDL se cam rușinează de portocaliu și folosește diferite culori, ca activiștii de la Gay Pride). A fundamenta o construcție transnațională pe vorbele unui șef de bandă  care își reevaluează mafioții în funcție de traseismul lor politic, e lipsit de noimă.

Doctrina lui Băsescu a devenit folclor, de când cu povestea Licuriciului: decât să alergi după mai mulți licurici mici, mai bine te agăți de unul singur, cu lumina mai mare. Dacă nu cumva s-a dezis de acest principiu de viață, înseamnă că președintele a renunțat să caute sprijin peste Ocean și i-ar trebui un șef la Bruxelles, de unde să ia lumină. Sau e vorba despre valori, nu de un interes de conjunctură? L-or fi lovit brusc valorile europene, ca o criză biliară, venită din senin? Respectul demnității omului, libertăților și drepturilor cetățenești, democrației, egalității, domniei legii, împuternicirea cetățeanului la decizie, respectul minorităților, înlocuirea confruntării cu dialogul...pe care dintre acestea le regăsim la Băsescu-europeanul?

De fapt, când nu te mai bazezi pe  propriul popor, îți trebuie o proptea din afară. Americanii au dezamăgit, în această privință. Micii și marii dictatori de care s-au folosit au ajuns rău. Administrația Obama l-a lăsat baltă pe Mubarak, iar o schimbare fundamentală la Casa Albă nu poate veni înainte de momentul electoral 2012, din România. Nu că europenii, fie ei și constituiți ca stat, ar dori să-l sprijine. Dar, de-o mână de ajutor la intrarea în Schenghen, sau de câteva minute în separeau cu vreun Sarkozy, tot s-ar putea lipi susținătorul ideii. Asta dacă noua Europă și mai unită ar fi la fel ca  România mișmașurilor electorale, unde baronii locali strâng oaste pentru voievod și primesc ulterior protecție de la centru.

În realitate, faza cu SUE nu e decât o vorbă aruncată pentru televiziuni, ca să nu adoarmă operatorii care s-au deplasat la Sulina. În EvZ, oficiosul Cotrocenilor, se lăfăie în aceiași zi un articol care susține că George Maior, șeful SRI, reface axa Washington-Londra-București, cu misiuni secrete de importanță planetară. Mai poți să spui ceva, după ce ești făcut părtaș la secretele zeilor? Poate doar să dai un citat din opera șefului șefului SRI, Traian Băsescu: Hă, hă, hă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel