Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  CUCERIREA Budapestei de către armata română. Majuru, dezvăluiri despre comportamentul soldaților români în Ungaria

Istoricul Adrian Majuru a vorbi la DC News despre intervenția armatei române din Ugaria, în 1919.

După ce Guvernul bolșevic de la Budapesta, condus de Bela Kun, refuza să recunoască unirea Transilvaniei cu România și în aprilie 1919 a atacat armata română, ostașii români au trecut la ofensivă reușind la 4 august 1919 să intre în Budapesta pe care au ocupat-o.

Istoricul Adrian Majuru nu consideră că acest lucru a legitimat Unirea Transilvaniei cu România, lucru decis prin votul majoritar, dar este de părere că intervenția română la Budapesta nu doar că a amânat instaurarea bolșevismului în Ungaria, ci și în întreaga zonă a Europei.

„La nivel de simbol a însemnat foarte mult. Chiar și pentru soldații români ardeleni. Probabil că pentru alții a însemnat puțină debusolare pentru că, erau la vârsta adultă în 1918, cu adolescență și o primă tinerețe trăite într-o altă cultură, pe care o vedeau prăbușindu-se și se gândeau cum se vor adapta în noua lume.

Intervenția armatelor române a fost în etape și cu acordul celor cu care negociam tratatele de pace de la Paris. Stabilitatea și eliminarea unui pol distructiv în centrul Europei, puteau pune în pericol negocierile sau închiderea lor temporală.

Pentru români, pe de altă parte, cei din Vechiul Regat, care au trecut Tisa, nu cred că s-au gândit la revanșă. Cred că s-au gândit la o reparație umană. Și chiar au făcut uman o reparație. S-au îngrijit de localnici cu centre de prim ajutor, cu alimente, pe culoarele militare și din proviziile armatei române, destinate locuitorilor care, au fost practic, foarte mult dezavantajați și nu au contat în deciziile lui Bela Kun de a crea un stat sovietic care nu a ținut cont de circumstanțele în care se afla poporul maghiar, nu tocmai fericite. Evident că asemenea circumstanțe hrănesc idealuri radicale și pe cei mai iubitor de fantezie”, a mai precizat Adrian Majuru, la DC News.

Interviul poate fi urmărit integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel