Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Ajutor american în WW1. Prof. Trăușan: ”Puțini știu lucrul acesta”

[] []

12 noi 2018 / 16:24
Salveaza PDF Comentarii

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Rolul medicilor în Primul Război Mondial, când medicina românescă era în plină afirmare la acea vreme, când generalul Berthelot a venit în România, împreună cu mai mulți medici militari francezi este bine cunoscut.

Însă, în 2017, România a primit ajutor consistent și de la Statele Unite, după cum a explicat, la DCNews, prof. dr. Lidia Trăușan de la Universitatea București:

”De fapt, misiunea medicală franceză a venit la chemarea guvernului Brătianu și a desfășurat aici o întreagă strategie, în sensul că au contribuit la reamenajarea sistemului medical în folosul soldaților. S-a reușit astfel să se asigure o brumă de asistență medicală victimelor războiului, în principal soldaților. În același timp, însă, a avut de suferit populația civilă. Și pentru aceasta, în ianuarie 1917, guvernul român simte nevoia să cheme alte ajutoare și în felul acesta doctorul Vasile Sion, șeful Direcției Generale a Sistemului Sanitar face apel la sprijinul american. Acesta va veni cu o misiune umanitară. Aceasta presupune o deschidere mai mare, adică nu numai ajutor medical, ci și alimentar”, a relatat Lidia Trăușan.

”(...) La început au venit banii, care au fost trimiși în contul Crucii Roșii din România. Au fost aproximativ 5 milioane de dolari. Concomitent cu ajutorul dat de Crucea Roșie în bani au urmat și alte ajutoare ale societății civile din America, de care s-a ocupat - puțini știu lucrul acesta - istoricul Nicolae Iorga. Care a fost un intermediar între autoritățile americane și cele din România, privind ajutorarea populației civile. (...) Misiunea americană este mai puțin cunoscută și studiată”, ne-a mai spus prof. dr. Lidia Trăușan.

Ea a mai precizat că alte ajutoare americane au sosit ceva mai târziu, spre sfârșitul războiului. Din ce cauză s-a întâmplat acest lucru și ce alte ajutoare a mai primit România de la SUA în Primul Război Mondial, aflați din interviul de mai jos:

VIDEO

 

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23