Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  1918 și forța profețiilor ardelenești

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În numărul de vineri, 26 Ocomvrie 1918 din România Nouă, apărut la Chișinău, organul de propagandă pentru unirea politică a tuturor Românilor, condus de Dr. Onisifor Ghibu și Dr. Ion Mateiu, publică un entuziast articol care are ca scop însuflețirea și încurajarea ardelenilor în demersul lor istoric de a se uni cu România. Motoul din debutul articolului, adresat împăratului Austro-Ungariei – „Împărate, împărate, pune pace, nu te bate" s-ar putea încadra într-un demers a ceea ce numim astăzi – „soft power" , concept patentat cu câteva decenii mai târziu de către profesorul Joseph Nye de la Universitatea Harvard.

„Ardeleni, sus inimile!

Motto:

„Impărate, Imparate Pune pace, nu te bate

Că-ți pierzi cătanele toate

Și ți-i pierde și țara

Și-o fi vai de pielea ta".

(Cântec ardelenesc din zilele mobilizării austro-ungare).

V'aduceți aminte de ziua de Sf. Ilie, 1914, când în accentele cântecului acestuia ne îndreptam, amărâți în sufletul nostru, spre cazărmile regimentelor cari ne chemau la moarte iar în urma noastră rămânea jalea și durerea în inima părinților , femeilor și copiilor noștri?

Acum totul s'a sfârșit: Vulturii rup bucăți – bucăți din trupul Austro-Ungariei, și ea cade la pământ moartă.

Fiecare clipă ne aduce acum vești îmbucurătoare pentru sufletele noastre greu încercate, în cei patru ani de răsboiu de pribegie, de sbucium și de sânge.

La Oradea-Mare, fruntașii noștri și-au spus cuvântul, ei au urmat pilda înaintașilor de la 1848. In fața lumei noi cerem acum totul, cerem ca Ardealul să se unească cu România.

In fața acestor noi stări și perspective se poate ca din nou să se ridice steagurile.

Ungaria rămâne întreagă, spun vitejii de la Pesta!

Să vedem!

Prăpastia e deschisă pentru Ungaria. Noi o vom săpa și mai adânc.

Cu inima deschisă, hotărâți ca niciodată, să așteptăm ceasul când vom pleca peste Carpați pe cari dușmanii voiau să ni-i fure și cari de-acum vor rămânea pururea ai noștri.

Și voioși vom trece creștetele veșnic înzăpezite ale munților noștri în Ardealul nostru sfânt, în Banat, pe Crișuri în Sălaj, în Sătmar, în Maramureș și-n dulcea Bucovină unde se odihnește Ștefan Voevod. Ne vom lua țara, care e a noastră , si nu a acelora care au stors vlaga muncii noastre timp de peste o mie de ani.

Și să ne bucurăm, fraților cu toții, care pe unde suntem, căci zilele pe cari le trăim astăzi sunt cele mai mari din viața unui neam.

Prorociile noastre din 1914 că împăratul își va pierde țara s'au adeverit.

A fost voia lui Dumnezeu.

Onisifor Borcea"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel