Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Oda folosită ca armă politică, la puțin după Marea Unire

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Într-un număr din Gazeta Poporului, publicat în 1919 – „foaie pentru țărănime a ligei poporului" aflată sub conducerea Generalului Alexandru Averescu, unul dintre cei mai iubiți oameni de stat pe care i-a avut poporul român, un anume M. I. Predescu, despre care n-am găsit informați suplimentare (n-ar fi exclus să fie pseudonim!) aduce o odă basarabeanului, cu ocazia „Ligei Poporului" din data de 24 octombrie 1918.

„Doar „sus pușii" – hrăpăreții sufletelor de milioane/ Îți visează răstignirea, la banchete, prin saloane" spune autorul odei. Întrucât Generalul Alexandru Averescu a fost prezentat cu ocazia unui material anterior, furnizăm în subsol câteva date despre Liga Poporului.

„Generalului Averescu

Cu ocazia congresului „Ligei Poporului"

24 Octombrie 1919

Toată oastea românească, tot poporul, generale,

E cuprins de strălucirea flacărei gândirei tale;

Nu-i bordei și nu-i colibă, nu e casă de român,

Care să nu-ți poarte chipul și să nu te vrea stăpân.

 

Doar „sus pușii" – hrăpăreții sufletelor de milioane,

Îți visează răstignirea, la banchete, prin saloane,

- Din nimicuri croindu-ți vina, grea ca patimile lor,

Din „programe" făcând ștreanguri pentru umilul popor

 

(Tu'ncălzit ești de iubirea și nădejdea sărăcimii,

Care n jugul tiraniei simte biciul „boierimii"...

Nu-i lăsa, părinte al țării!

- Toate dorurile lor Se indreaptă către tine, să le fii mântuitor.

 

Scoate sabia! Izbește în mișel și în slugarnic,

Cum sub zări de foc, viteze, în dușmani izbiși amarnic,

Să se curețe ogorul de neghină și dudăi,

- Cinste, Lege dreaptă, pâine, cerem toți copiii tăi)

M.I. PREDESCU."

Notă: Alexandru Averescu a înființat în 1918 și a condus Liga Poporului (din 1920 va deveni Partidul Poporului, la Congresul general al Ligii din 16 și 17 aprilie). Partidul era constituit inițial din conservatori, oameni politici din Basarabia, Bucovina și Transilvania, din generali și ofițeri superiori și se baza pe prestigiul lui Averescu.[4]. La Congresul Ligii din 16-17 aprilie 1920, s-a făcut fuziunea cu gruparea lui Octavian Goga din Transilvania, cu Uniunea națională a bănățenilor în frunte cu A. Imbroane, cu gruparea lui Iancu Flondor din Bucovina și a lui Sergiu Niță din Basarabia.[13]

Despre începuturile vieții sale politice, Constantin Argetoianu, care i-a fost cel mai apropiat colaborator lui Averescu în acea perioadă spunea: „Până la chemarea noastră la Guvern, în martie 1920, Averescu făcea pe Dalai Lama, citea autori perimați de economie politică. Își pierdea vremea cu fleacuri și cu fuste, primea pe toți intriganții și asculta toate lichelele. Rezultatul era câte un bilețel prin care îmi cerea măsuri ce încurcau toate lucrurile. N-am cunoscut un spirit mai apolitic decât al lui și în primele timpuri ale noii sale cariere călca în toate străchinile, dar absolut în toate."

După 1989, Constantin Cojocaru a înființat un nou Partid al Poporului, iar Dan Diaconescu a înființat Partidului Poporului – Dan Diaconescu.

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.24
YesMy