Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Primarul Bucureștiului: Cetățeni, după doi ani...

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În numărul 20 din Izbânda, ziar democrat independent, apărut duminică 18 Noiembrie 1918 (1 Decembrie 1918), este redat mesajul primarului Bucureștiului Constantin Hălăceanu (Hălăuceanu?) care face un apel la cetățenii Capitalei să participe la manifestațiile care urmau să aibă loc cu ocazia revenirii familiei regale în București. În fruntea oștirilor române cetățenilor li se aducea la cunoștință că îl vor găsi pe Generalul Berthelot.

„PRIMĂRIA ORAȘULUI BUCUREȘTI

Către Cetățenii Capitalei

Cetățeni,

După doi ani de grele suferințe, în care timp vrăjmașul trufaș și crud nu v'a scutit de nicio umilire și de nici o suferință, zile mari, zile de glorie se ridică pentru voi și pentru toată românimea.

Cetățeni,

Duminecă dimineața, M.M., L.L. Regale și Regina tuturor Românilor, însoțiți de augusta lor familie intră în iubita lor Capitală, înconjurați de slava și de dragostea fără margini a Poporului întreg.

Majestatea sa Regele revine în mijlocul nostru, pășind glorios în fruntea bravelor armate Române apărătoare dârze ale pământului străbun.

Virtuțile minunate ale acestor ostași trup din trupul nostru, le datorim zilele de glorie nepieritoare care sunt: Oituz, Mărăști și Mărășești. Lor le datorăm libertatea țărei și mărimea Patriei.

Cetățeni,

Alături de voinicii noștri, pășind împreună frățește vor intra trupele aliaților noștri. Ele ne aduc solia izbândei depline și a păcei. Să-i salutăm cu iubire și cu respect.

Sunt soldații cari au suferit și s-au jertfit pentru cauza dreptăței și a civilizației. Niciodată în tot lungul istoriei, virtuți mai înalte nu s-au pus în slujba unor scopuri mai nobile.

În capul acestor minunate oști, Cetățeni, veți recunoaște pe iubitul General Berthelot, soldat al Franței și soldat al nostru.

Salutați în el un mare oștean și un mare prieten al României.

Cetățeni,

Să ieșim cu toții înaintea Suveranilor noștri, înaintea oștenilor noștri și bravilor noștri aliați. Să le facem primirea care se cuvine să fie făcută de un popor de cetățeni liberi și conștienți de însemnătatea istorică a zilelor pe care le trăim.

Frumusețea și măreția primirei să stea în entuziasmul nostru, în dragostea noastră și în simțul nostru de ordine.

Să arătăm tuturor că în sufletul Românilor stau neclintite două credinți: în Patrie și în Rege.

Ridicați-vă inimile la înălțimea vremurilor, fiți mari ca ele și însemnați-vă în amintirile voastre și în ale copiilor voștri, ziua cu care începe viața glorioasă a României mari.

În numele consiliului comunal al Capitalei.

(B.P.)

(ss) Primar, C. HALACEANU"

Notă: Bucureștiul a avut, de la înființarea Primăriei Capitalei, la 7 august 1864, și până în prezent, 90 de mandate de primari, unii dintre cei care au condus Capitala de-a lungul istoriei ocupând această poziție de două ori, susțin sursele deschise.

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.24
YesMy