Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  1916. Război psihologic între Bulgaria și România

Centenar București este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.


În Universul (ediția de dimineață) din data de marți, 20 septembrie 1916, pe prima pagină se dă o replică unor acuzații pe care Bulgaria le-a adus României după Bătălia de la Turtucaia. Țarul Ferdinand (26 februarie 1861 – 10 septembrie 1948) născut Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria de Saxa-Coburg și Gotha-Koháry, a fost conducător al Bulgariei din 1887 până în 1918, inițial ca knyaz (prinț regent, 1887–1908) mai târziu ca țar (1908–1918). De asemenea, a fost autor, botanist, entomolog și filatelist susțin sursele deschise.

(w670)

Bandiții acuză

„Agenția Balcanilor” ne comunică o depeșă din Geneva, în care, pe temeiul unor știri din Viena, se relatează că țarul Bulgariei a dat o proclamație chemînd pe toți oameni valizi „în ajutorul patriei în pericol”.

In proclamație țarul zice că „românii, geloși de mărirea pe care victoriile sale au adus-o Bulgariei și …cumpărați cu aur…au atacat! mișelește Bulgaria și pe aliații ei”.

Auziți, Români!

Țarul Bulgariei căreia nu i-am declarat războiu, al Bulgariei care ne-a atacat hoțește la Turtucaia, țipă și ne învinovățește că noi i-am atacat mișelește.

Bandiții acuză…

Așa nerușinare nu s’a mai pomenit; dar și plata va fi după faptă.” 

Notă 1:  Aliată a Germaniei, Bulgaria, declara război României la 1 septembrie 1916, moment în care armata bulgară, pregătită din timp, se punea în mișcare împotriva Turtucaiei, cel mai vestic punct al teritoriului românesc de la sud de Dunăre. Turtucaia, oraș situat în fața Olteniței, pe celălalt mal al Dunării, era considerat ca bază de plecare ideală în caz de atac românesc împotriva Bulgariei, eventualitate în care, între Oltenița și Turtucaia ar fi trebuit să fie construit un pod de pontoane.

În conformitate cu Planul de Campanie trei sferturi din totalul forțelor operative au fost destinate pentru Frontul de nord-vest de pe frontiera Carpaților, în timp ce pe Frontul de sud - care se întindea, de la Orșova până la Marea Neagră și avea o importanță secundară, îi erau destinate doar un sfert din totalul efectivelor operative. Forțele de pe acest front aveau misiunea de a opri și respinge o eventuală ofensivă în cazul intrării Bulgariei în război.

Totodată, în conformitate cu prevederilor Convenției militare dintre România și Antanta, forțelor române urma să li se alăture un corp de armată rus. Deși guvernul român a încercat să evite un conflict armat cu Bulgaria, aceasta a declarat război României la 19 august/1 septembrie 1916, după ce provocase o serie de incidente militare încă din 17/30 august.

Bătălia de la Turtucaia a fost o bătălie din cursul primului război mondial între trupe române și trupe bulgare și germane. S-a desfășurat între 1 și 6 septembrie 1916 și s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, care apărau capul de pod Turtucaia.

Pierderi: România: 160 ofițeri și 6.000 soldați morți și răniți; 480 ofițeri și 28.000 soldați prizonieri, iar Bulgaria: 199 ofițeri și 7.773 soldați morți și răniți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1