Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  1918 - Studenții români – strămoșii expresiei „umăr la umăr” cu SUA

Centenar 100 este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

Într-o ediție specială a Telegrafului Roman, apărut la Siibiu în data de 27 Octomvrie (9 Noemvrie 1918) se publică „Manifestul tinerimii române” aflată la studii la Budapesta și dispusă să facă orice jertfă pentru binele neamului lor. Mai mult, tinerii cer tuturor românilor să acorde sprijin Consiliului național român și să dea dovadă că suntem un popor „demn de principiile proclamate de președintele Statelor Unite ale Americii”.

(w670)

„Manifestul tinerimii române

Studențimea română se pune în serviciul Sfatului național român.

Tinerimea universitară română din Budapesta salută cu entuziasmul viguros al tinereții, ca unic organ îndreptățit și chemat să cârmuiască soartea națiunei române din Ungaria și Transilvania, și conștie de vremurile hotărâtoare pentru soarta neamului român se pune în serviciul lui, hotărâtă fiind să aducă orce jertfă pentru binele neamului din care iau parte.

Face totodată apel cătră toți cei din un simțământ și un gând cu ea, ca fără amânare să grăbească a da tot sprijinulși în deplină solidaritate, umăr la umăr, să dea dovadă că sântem un popor demn de principiile proclamate de președintele Statelor Unite Americane ca toate popoarele să-și hotărască singur soarta și așezarea între celelalte națiuni libere.

Budapesta, 5 Noemvrie 1918.

Tinerimea Universitară română.”  

Notă: Expresia „umăr la umăr” folosită de studenții români de la Budapesta în 1918 este folosită 82 de ani mai târziu de către George W. Bush, cu ocazia aderării României la NATO.  - „ Președintele american George W. Bush a sosit, la ora 16.15, în Piața Revoluției, unde a ținut un discurs public, sub protecția unui dispozitiv de securitate fără precedent în România. Bush le-a vorbit celor peste 100.000 de români aflaţi în Piaţa Revoluţiei de la o tribună protejată de un ecran anti-glonţ, capitala României fiind deja împînzită de forţe de ordine şi luptători ai trupelor speciale. Preşedintele SUA George W. Bush şi-a început discursul rostit în faţa mulţimii adunate în Piaţa Revoluţiei, adresînd României invitaţia de a adera la NATO şi urîndu-i bun venit în Alianţă.

"Cu mîndrie vă invităm să aderaţi la NATO, această măreaţă alianţă a libertăţii. (...) Urăm bun venit României în NATO", a afirmat şeful administraţiei SUA, adăugînd că alianţa dintre România şi SUA va fi una de durată. Bush a promis că NATO va fi "umăr la umăr" cu România în cazul în care va fi ameninţată sau atacată. El şi-a început discursul spunînd "Salut" în limba română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel