Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  1918 - Carol cel tânăr și învins – ovaționat la Budapesta

Centenar 100 este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

În Telegraful Roman din data de Marți, 6/19 Februarie 1918, se relatează cronica unei plecări. Este vorba de ultimul împărat al Austrei și rege al Ungariei, Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei, care întors de pe frontul ardelean, face un popas la Budapesta, în drumul său spre Austria. Acest articol surprinde chiar emoțiile de acum un secol și ne arată cât de triste sunt ultimele „ore" ale oricărei puteri și mai ales inutile (sau poate nu!) ultimele numiri în funcții. Carol al Austriei avea la data consemnării acestei știri 30 de ani și urma să moară la 34, în 1922.

„Domnitorul în capitală

- Întors din Ardeal. – Jurământul noilor miniștri. – Declarațiile regelui. – Plecarea. –

Maiestatea Sa, Regele Carol, întors dela frontul ardelean, unde a ținut revistă asupra trupelor, s a oprit în 11 l.c. la Budapesta. In castelul cetății dela Buda a primit în audiență particulară mai întâi pe ministrul prezident Wekerle, la al cărui raport a numit pe contele Bela Sereny ministru de agricultură, și pe Alexandru Popovics ministru de finanțe. Noii miniștri au depus îndată jurământul, apoi s'au prezentat în audiență la domnitor.

După o oră Maiestatea Sa a plecat la gară, pentru a-și urma călătoria. Pe străzile în podobite cu drapele i s au făcut ovațiuni din partea locuitorilor Budapestei.

In gară Maiestatea sa, întreținându-se cu primarul capitalei, a spus că a făcut o călătorie neîntreruptă de 2600 chilometri. Pe urmă a continuat astfel:

- Oboseala acestui drum lung n'o simțesc, pentrucă ziua de astăzi este una din cele mai fericite ale vieții mele. Pacea cu Ucraina este primul pas serios spre pacea generală, care este unul din scopurile mele de căptetenie. Când am ajuns în capitala mea ungară și am zărit lumea adunată, mi-a căzut bine bucuria radioasă, ce am observat-o pe fețele oamenilor.

După aceasta regele a zis, că invaziunea română n a cauzat în Ardeal pustiirea, ce s'a presupus. Ardealul a scăpat de păgubiri mai considerabile și munca de reclădire va putea acum să înainteze repede.

Trenul de curte special, în al cărui salon Maiestatea Sa a mai acordat câteva audiențe, a plecat din gară la 1 oră și un sfert după amiezi, iar seara a sosit la Viena."

Notă: Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei (n. 17 august 1887, Castelul Persenbeug, Austria Inferioară - d. 1 aprilie 1922, Funchal, Portugalia), născut Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria - din dinastia Habsburg-Lorena, a fost ultimul împărat al Austriei (1916 - 1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea) etc.

Carol I a renunțat la guvernare pe fondul înfrângerii Puterilor Centrale în Primul Război Mondial prin Manifestul de la 11 noiembrie, dar nu a abdicat. Carol I inițial a desemnat la 11 noiembrie 1918 noul guvern maghiar, iar pe urmă, la 13 noiembrie 1918, a renunțat la șefia statului. A fost forțat să plece în Elveția, escortat de britanici, după ce la data de 12 noiembrie 1918 parlamentarii austrieci au proclamat Republica Germană Austria, exemplul lor fiind urmat de cei maghiari, 4 zile mai târziu, proclamând Republica Democratică Maghiară. Evenimentele politice s-au precipitat: la 31 octombrie 1918, Mihály Károlyi era prim-ministru desemnat de rege, dar la 11 ianuarie 1919 guvernul Ungariei demisionează; două luni mai târziu, la 21 martie 1919, ajung la putere comuniștii. În iunie 1919, Béla Kun este de facto șeful statului maghiar.

După pierderea tronului a fost exilat, dar a încercat de 2 ori fără succes să se întoarcă în Ungaria, sperând să și-l recupereze. Prima tentativă fost în martie 1921, iar a doua în octombrie a aceluiași an, dar a fost respins repetat de Miklós Horthy, care era amiral austro-ungar și regentul Ungariei.

Înfrânt și simțindu-se trădat, ultimul monarh al dinastiei de Habsburg, Carol I al Austriei a murit în anul 1922, bolnav de pneumonie și în sărăcie, pe insula Madeira, în Portugalia, unde a fost exilat ultima oară, prin decizia Consiliului Antantei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel