Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Bătălia pentru reprezentarea României la Congresul de Pace de la Paris

Centenar București este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.


Ziarul Universul de Luni, 7 (20) ianuarie 1919, care apărea la București și care își reluase activitatea după 2 ani de inactivitate (1917 și 1918), cu redacția pe strada Brezoianu, nr. 13 și care îi avea ca directori pe Virgil N. Dărăscu și Stelian Popescu , titrează pe prima pagină problema reprezentării României la Congresul de Pace de la Paris. Frământările reflectate în presă au un suport real întrucât o bătălie pentru un loc în fotoliul de la Paris s-a dus până în ultimul moment și chiar și după începerea Congresului (18 ianuarie 1919). Șeful delegației române a ajuns în cele din urmă primul ministru Ion I. C. Brătianu, până la demisia din fruntea delegației române, la 12 septembrie 1919.

(w670)

„Cum va fi reprezentată România

LA CONGRESUL PĂCEI

-       Cine sunt delegații României. – Cine sunt delegații românilor foști subjugați –

Arătam eri dificultățile ce se ridică ca România să fie reprezentată la congresul păcei de d. Take Ionescu, după cum se afirmă din cercurile autorizate liberale.

            Din aceiași sursă ni se comunică cum că nu este exclus ca, odată cu sosirea d-lui Ion Brătianu la Paris și pe urma explicațiilor ce vor avea loc probabil între șeful partidului conservator și șeful guvernului, diferendul atât pe chestia internă și mai ales pe cea externă să fie risipit, și d. Take Ionescu să fie delegat al României, împreună cu d. I. Brătianu, la congresul păcei.

            In cazul însă când nu se va putea ajunge la acest rezultat, dorit în ambele partide și de toți românii, atunci România va fi reprezentată la congresul păcei de către d-nii I.I. C. Brătianu și Iuliu Maniu, președintele Consiliului Național din Transilvania.

            Persoanele desemnate de a reprezenta pe românii din Transilvania, Bucovina și Basarabia la congresul păcei sunt: d-nii Iuliu Maniu, Iancu Flondor și Enculeț.

            In cazul când d. Maniu va trece ca delegat oficial al României, atunci în locul d-sale, ca reprezentant al Transilvaniei, va fi numi d. Vasile Goldiș.

            Reprezentanții Românilor din Ardeal și Basarabia vor lua parte la ședințele congresului atunci când vor veni în desbatere chestiile politice și economice referitoare la naționalitățile ce s’au unit cu România.

            Insă delegații României propriu zis, vor participa la toate desbaterile congresului și vor avea vot la toate chestiile ce se vor trata la congresul păcei.

                                                                                                                        e.n. ”

Notă: Președintele Conferinței a fost proclamat delegatul Franței - Georges Clemenceau (1841-1929)întrucât acesta reprezenta țara gazdă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1