Bucuresti Centenar

Primul cel mai democratic stat al SUA alături de România la Centenar

Flaviu Predescu / 12 iul 2018 / 12:08 Salveaza PDF Comentarii
Emblema statului New Hampshire
Descriere foto: Emblema statului New Hampshire

Guvernatorul statului New Hampshire, Christopher T. Sununu, a emis o proclamaţie oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. 

În textul proclamaţiei se arată că Marea Unire a Românilor "a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, economiei libereși progresului social". În document sunt menționate legăturile strânse dintre Româniași statul New Hampshire și faptul că Statele Unite și țara noastră "împărtășesc o prietenie adâncă și de lungă durată și un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice și a angajamentului comun pe calea asigurării securității transatlantice și a prosperității reciproce".

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a apreciat mesajul transmis de către guvernatorul statului New Hampshire, Christopher T. Sununu, subliniind recunoștința țării noastre față de sprijinul acordat de președintele Woodrow Wilson în urmă cu o sută de ani pentru realizarea Marii Uniri. Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918.

Despre New Hampshire

Statul New Hampshire a devenit, în ianuarie 1776, prima colonie nord americană britanică care și-a înființat un guvern independent față de Marea Britanie și primul stat care și-a stabilit propria constituție. Șase luni mai târziu, New Hampshire a devenit una dintre cele 13 colonii care au fondat Statele Unite ale Americii, iar în 1788 a devenit al nouălea stat care a ratificat Constituția americană.

Statul New Hampshire este cunoscut pentru faptul că aici au loc primele alegeri preliminarii (primary elections) pentru funcţia de preşedinte ale SUA, ele fiind stabilite prin lege cu o săptămână înaintea alegerilor primare care au loc în alte state americane. Alegerile preliminarii din New Hampshire sunt considerate unele dintre cele mai importante din SUA, deoarece au parte de o vastă acoperire media, iar analiștii consideră că rezultatul acestora influențează opțiunile din alte state care decid candidatul fiecărui partid la alegerile generale pentru funcţia de preşedinte al SUA.

Vezi și: Nebraska a proclamat anul 2018 drept Anul Centenarului României


Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25