Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  ”Turburările” din Rusia și efectul lor de decenii asupra României

BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.


În Telegraful Roman apărut sâmbătă, 20 ianuarie (2 Februarie) 1918 se păstrează în atenție evenimentele din Rusia, cu accent pe mișcările lui Troțki, recunoscut ca personaj cheie în ceea ce se petrecea în politica de la Răsărit.

Frământările politice ale vecinilor noștri, în toiul Războiului Civil Rus ( 1917-1921) nu scapă din atenția presei românești. Așadar, știrea a fost scrisă cu mai puțin de două luni înainte de ratificarea tratatului de pacea de la Brest-Litovsk (6 martie 1918) pe care noul guvern bolșevic l-a semnat cu Germania. Era tocmai în preajma atacului pe care Rusia (cu a sa proaspătă Armată Roșie „a muncitorilor și țăranilor”) urma să îl suporte din partea Germaniei, în februarie 1918.

(w670) 

În final se dezminte știrea legată de Ferdinand, apărută anterior, și anume că Suveranul României ar fi fost „deținut” și dus la Petrograd.

În articol apare și numele revoluționarului rus Viktor Cernov ( 1873-1952) care conducea socialiștii revoluționari.

În articol sunt surprinse tocmai acele timpuri care l-au făcut pe Sir Winston Churchill să declare trei decenii mai târziu celebra „The failure to strangle Bolshevism lies heavy upon us” adică „Eșecul în a strangula bolșevismul se răsfrânge grav asupra noastră.

Turburările din Rusia”

Motivul plecării lui Troțki. – Constituanta. – Disolvarea. – Conventul. – Minoritatea. – Pe străzi. – Imprumuturile de stat.

Comisarul de externe al poporului, Troțki, anunțase înainte de a pleca din Brest – Litovsc, că din motive de politică internă trebuie să se întoarcă la Petrograd. A făcut propunerea, ca desbaterile despre evacuarea teritoriilor ocupate și despre votarea paporului să se amâne pe ziua de 29 Ianuarie.

Troțki trebuia să plece la Petrofrad, de oarece tocmai atunci se deschide acolo adunarea constituantă, chemată să dee formă definitivă de guvernare Rusiei.

Dar adunarea abea s’a întrunit și în zorii zilei de Sâmbătă în 19 l.c. s’a și disolvat.

Bolșevikianii,  - în considerare că majoritatea constituantei (aripa dreaptă a socialiștilor revoluționari), a respins raportul guvernului, - au dat o declarație și au părăsit sala ședințelor în mijlocul unui mare tumult.

            Raportul guvernului cerea să se recunoască domnia legală a comisarilor poporului și să se aprobe felul cum se urmează tratativele de pace. După ce majoritatea a refuzat aprobarea, soldații marinari dela Kronstadt au pătruns pe la 4 ore demineața în palatul Tauris, unde se ținea ședința, și cu forța au împrăștiat pe deputați.

            Comitetul central al sovietelor a dat apoi un decret, prin care disolvă adunarea constituantă, al cărei loc îl va lua un convent (compus din membrii unui singur partid), - va să zică earăș după chipul și asemănarea marei revoluții franceze.

            Conventul rusesc va avea în fața sa: pe socialiștii revoluționari din dreapta sub conducerea lui Cernov, pe cadeți și pe Kerenski. Surprinderile vor fi, prin urmare, foarte posibile.

Nu se confirmă știrea despre hotărârea stăpânirii bolșevikiane, cu privire la deținerea regelui României Ferdinand, și intențiunea de a-l duce pe ostatic la Petrograd. Stăpânirea rusesească a dat ordin reprezentantului său de la Iași să rupă legătura cu guvernul României și să se întoarcă la Petrograd.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1