Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Ce manifest anti-minciună a fost lansat în 1918

Centenar București este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

În numărul 113, din Telegraful Roman, apărut la Sibiu, Joi 25 Octombrie (7 Noemvrie) 1918, sub titlul Sfatul Național Român, este publicat un manifest „anti-minciună” care avea să prevestească momentul cheie al anului – Unirea. „Sfatul acesta reprezintă atât în afară, cât și înăuntru toate interesele noastre cu demnitate și chibzuială”, se arată în manifest. De asemenea, se face o referire și la Mihály Károlyi, cel care a proclamat Prima Republică Ungară, pe care a condus-o ca prim-ministru între 31 martie 1918-19 ianuarie 1919 și ca președinte între 11 ianuarie 1919-21 martie 1919. 

(w670)

„Sfatul Național Român

Orce minciună trebue dată la o parte, trebue desființată. Ea însași așteaptă, cere serios să fie înlăturată. Aceasta-i orânduiala firii, orânduiala morală din lume. E porunca lui Dumnezeu.

Și noi am înțeles, am cunoscut porunca aceasta sfântă și ne-am opintit din baierele inimii să înlăturăm minciuna, minciuna politică, care ne înebușa răsuflarea. Ne-am opintit veacuri de-arândul și ni se sfâșia sufletul de durere văzând că nu suntem în stare să o desființăm.

A trebuit să vină vifornița sângelui; să se deslănțue uraganul, pentruca nimicind o lume cu toate nedreptățile ei, să ne putem descurca din lațurile morții, din mrejele minciunii.

Astăzi întocmirile minciunii și ale nedreptății s’au prăbușit. Soarele dreptății a răsărit și pentru noi. Minciuna care ne-a apăsat atâta vreme a coborât în vizuina de păcură de unde nu mai este întoarcere.

Pentru conducerea destinelor națiunii noastre românești din Ungaria și Transilvania s’a creat sfatul național român compus din fruntașii neamului.

Sfatul acesta reprezintă atât în afară, cât și înăuntru toate interesele noastre cu demnitate și chibzuială.

Guvernul poporal al țării, în frunte cu Károlyi l-a și recunoscut de sfat singur în drept și legal să vorbească în numele tuturor românilor de dincoace de Carpați.

Datoria noastră a tuturor e să așteptăm liniștiți și cu demnitate poruncile sfatului național român ce se vor aduce la cunoștința obștei în calea comitetelor naționale române din centrele românești.

Noi, cari atâta vreme am ostenit, am luptat pentru dreptate și libertate avem sfânta datorie astăzi să ne ferim a știrbi dreptul și avutul altuia, să ne ferim de a păcătui în felul în care s a păcătuit față de noi.

Să ne arătăm vrednici de soarele dreptății și libertății, să înăbușim orice îndemn de răutate, de ură și viclenie.

„Copii luminați ai libertăți nu sufer nici măcar umbra nedreptății”.

Să ascultăm și înfăptuim cu zel cucernic glasul, porunca sângelui grăită nouă prin sfatul național român. ” 

Notă: Mihály Károlyi (n. 4 martie 1875, Budapesta - d. 20 martie 1955, Vence, Franța) a fost un conte de Carei. Ca lider politic a proclamat Prima Republică Ungară, pe care a condus-o ca prim-ministru între 31 martie 1918-19 ianuarie 1919 și ca președinte între 11 ianuarie 1919-21 martie 1919.

În 1916 Károlyi a înființat partidul Unit pentru Independență "48", la început partidul lui nu era popular a avut în parlament numai 25 de deputați, Károlyi a cerut să se facă pace cu puterile mari, și să se întrerupe legăturiile diplomatice cu Austria, a cerut dreptul cetățeanului la vot democrat și independența armatei ungare, partidul a devenit foarte popular. Dar mult timp și-a petrecut viața politică în opoziție. În 7 noiembrie 1914 s-a căsătorit la Budapesta cu contesa Katinka Andrássy, descendenta unei puternice familii din Ungaria. Aceasta căsătorie i-a dat lui Károlyi un mare avantaj politic.

 

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy