Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Istoria ne cheamă la fapte – la ce se referă afirmația

unire 1918
unire 1918

BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.


În ziarul România Nouă – organ de propagandă pentru unirea politică a tuturor Românilor, aflat sub conducerea unui comitet alcătuit din Români din toate țările, apărut la Chișinău, vineri 16 Novembrie (29 noiembrie) are pe prima pagină un articol de mobilizare a românilor pentru a lua parte la Adunarea de la Alba Iulia, unde urma să se proclame Unirea. Mesajul este însoțit de un citat cuprins preluat din ziarul Unirea (care pe atunci era editat la Blaj) și care enunță cât se poate de clar decizia românilor din Transilvania și din Ungaria. 

„CEASUL ISTORIC

Duminecă se proclamă la Alba Iulia unirea Transilvaniei cu România

In istorica sa declarație făcută în parlamentul unguresc la 5 Octomvrie, deputatul Dr. Al. Vaida-Voevod a adus la cunoștința Ungurilor că Românii din Transilvania nu mai recunosc nici Parlamentului nici guvernului unguresc dreptul de a dispune de ei. In temeiul principiului dreptului popoarelor de a-și hotărî singure soarta, numai Adunarea națională a tuturor Românilor din Transilvania e în drept să hotărască asupra viitorului poporului.

            De săptămâni întregi Românii nu mai au nimic a face cu Ungurii. Mai mult, ei i-au somat ca în timp de 24 ore să se retragă din teritoriul românesc, și pentru a fi pregătiți la orice, și-au format legiuni românești cari să garanteze afirmarea nestingherită a drepturilor noastre.

            Astăzi situația acolo e atât de sigură, încât, bazați numai pe puterile lor, Românii se încumetă să convoase pe Duminică Adunarea națională a întregului popor , în scopul de-ași hotărî singur soarta. Vor merge deci la Alba Iulia vlădicii de amândouă legile, cu protopopii lor; vor merge fruntașii din toate părțile, vor merge împuterniciții poporului, vor merge, ca în 1845 la Blaj, zeci de mii de Români, pentru a spune lumii care e dorința întregului popor din Transilvania. Și în dangătul clopotelor și în bubuitul tunurilor Românii cari și-au scuturat jugul unguresc, vor declara Unirea Ardealului cu celelalte provincii românești, cu cari împreună se va forma România Mare de mâne.

            In aceste zile sfinte să înălțăm cucernic gândurile noastre spre Tatăl ceresc, mulțumindu-i pentru marea sa milă și rugându-l să binecuvinte ceasul aceasta de o mie de ani așteptat. Ca să fie el spre întrămarea și spre fericirea întregului neam, acum și pururea.

            Iată chemarea la Adunarea națională: cum o găsim în ziarul Unirea din Blaj

<Istoria ne cheamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești a scos și neamul nostru românesc din întunericul robiei la lumina cunoștinței de sine. Ne-am trezit din somnul de moarte și vrem să trăim alături de celelalte națiuni ale lumei, liberi și independenți, în numele dreptăți și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor, principiu consacrat acum prin evoluțiunea istoriei. Națiunea română din Ungaria și Transilvania, vrea să-și hotărască însăși soarta sa de acum înainte. Toate neamurile din preajma noastră și-au determinat viitorul prin resoluțiuni în conformitate cu sufletul lor național. E rândul nostru acum. Națiunea română din Ungaria și Transilvania are să-și spună cuvântul său hotărâtor asupra soartei sale și acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă. El este chiar așteptat, pentru ca la gurile Dunării și de pe drumul larg unde comunică pulsul vieței economice între Apus și Răsărit, să se poată înfăptui ordinea și neamurilor prejmuitoare și să li se procure tihna trebuitoare la munca binecuvântată spre desăvârșirea umană,

(w670)

In scopul acesta convocăm:

Adunarea națională

a națiunii române din Ungaria și Transilvania, la Alba Iulia, cetatea istorică a neamului nostru, pe Duminecă, 18 Novembrie (1 Decembrie  st. n. ) a.c. la orele 10 a.m.>”

Notă: Dintre foarte multele ziare apărute acum o sută de ani, Ziarul Unirea este printre foarte puținele care ființează și astăzi. Spre deosebire de 1918,când apărea la Blaj, acum publicația apare la Alba Iulia. Demn de remarcat este faptul că în paginile cotidianului cu un tiraj semnificativ pentru actualele vremuri ale presei tipărite (aproximativ 25.000 de exemplare pe zi) ziarul funcționează în paralel și în online, publicând frecvent editoriale și articole de opinie cu conținut istoric, concret, menținând politica românismului ca pe o datorie seculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel