Urmărește emisiunea live


Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Asasinarea lui Rasputin, dictată de ocuparea Bucureștiului - prof. Aurel Niculescu

La interviurile DCNews, jurnalistul Tudor Curtifan l-a avut invitat pe istoricul și profesorul universitar Aurel Niculescu, care în contextul Centenarului Marii Uniri din 1918 a vorbit despre evenimentele care au condus Primul Război Mondial către deznodământul fericit al reîntregirii naționale prin aderarea tuturor provinciilor locuite de români la Regatul României.

Prof. Aurel Niculescu a vorbit despre rolul pe care l-a jucat celebrul călugăr rus Rasputin în desfășurarea ostilităților pe frontul de Est, după intrarea României în Primul Război Mondial, în toamna anului 1916.

Rasputin spunea un adevăr dureros

„Celebrul și sinistrul personaj Rasputin, despre care aș îndrăzni să spun că era un „călugăr porno”, era un bețiv notoriu, un afemeiat și un personaj discutabil, dar care era tămăduitorul țareviciului Alexei, iar în calitatea asta stătea la masă cu țarul, deși era soios și puțea, era în relații foarte bune cu țarina, fiindcă îl îngrijea pe copilul țarului care suferea de hemofilie. Rasputin era foarte influent, frecventând tot felul de medii – lupanare, hanuri, birturi – care spuneau acest adevăr: că rușii erau demotivați, că nu aveau chef de luptă, lumea nu voia război”, a explicat istoricul Aurel Niculescu, cadru didactic la SNSPA București.

Statele democratice, implicate în asasinat

„Prin urmare, puterile Antantei au hotărât eliminarea lui Rasputin, se știe că a fost un complot favorizat de serviciile britanice, în casa unuia dintre protagoniștii mișcării din februarie, adică a partidului liberal rus care se numea Partidul Constituțional Democratic Rus. Este certă această influență a statelor democratice – Anglia, Franța – în eliminarea lui Rasputin”, a continuat prof. Niculescu.

Căderea Bucureștiului în mâinile nemților

În opinia sa, ocuparea Bucureștiului de către Puterile Centrale a fost ultimul argument de care mai aveau nevoie Franța și Anglia pentru a scăpa de incomodul călugăr: „Problema fundamentală este că rușii au lăsat să cadă Bucureștiul, or asta a fost un scurtcircuit și de aceea s-a hotărât, se pare, eliminarea lui Rasputin, care era „ochiul dracului” în casa imperială și care determina atitudinea aceasta defetistă a Rusiei”.

De urmărit întregul interviu cu prof. Aurel Niculescu în studioul DCNews:

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel