Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Istoria unor tipărituri de suflet – cântece naționale alese

BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.


În Telegraful Roman, apărut la Sibiu în 14/27 decembrie 1918 se aduce la cunoștința opiniei publice că o nouă serie de cântece naționale alese vor ieși de sub tipar în scurt timp. Totodată se face un apel către învățători și spre toți oamenii care cunosc cântece naționale cu caracter popular „plăsmite în zilele de primenire sufletească” să le comunice pentru a fi utilizate într-o viitoare serie. 

Așadar produsele creative ale perioadelor de grea încercare pentru popor erau acum scoase la lumina tiparului, tocmai că într-un fel, procesul Unirii de abia după proclamația acesteia începea cu adevărat, iar creațiile populare relevante jucau un rol important în hrănirea sentimentului național. Aveam nevoie de toate resursele sufletești fapt care arată că un război se câștigă și cu cântece și poeme, nu doar cu gloanțe. 

(w670)

„Aviz și apel 

Aduc la cuoștința obștei românești și în special colegilor prof. de cântare, dlor dirigenți de coruri și dlor învățători, că din încredințarea Resortului de organizare al Consiliului dirigent român am pus sub tipar o serie de cântece naționale alese, aranjate pentru cor mixt de bărbați și pentru 2 voci, în broșuri separate, care vor eși în timpul cel mai scurt.

Totodată rog pe dnii învățători și pe toți aceia, cari cunosc cântece naționale de caracter popular de origine mai veche, dar cu deosebire plăsmite în zilele de premenire sufletească prin care trecem acum (text și melodie), să bineviască a mi le comunica pentru a putea fi eventual utilisate în seria următoare, ce voi publica mai târziu. Timotei Popovici, profesor de muzică la seminarul Andreian, Sibiu, str. Cisnădiei 7.”

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy