EXCLUSIV  Cioloș, discurs de șoșon rupt. Pe cine strivește șoșonul

Val Vâlcu nu este de acord cu Bogdan Chirieac care a spus că discursul lui Dacian Cioloș de la mitingul PNL este "la fel de carismatic ca discursul unui șoșon rupt". În editorialul de mai jos, jurnalistul a zis că la evenimentul de duminică, Dacian Cioloș a compensat lipsa de carismă cu abordări calme, menite să-i pună în evidență înțelepciunea, cu fraze matematic construite, care să pună reflectorul pe atributul său de imagine, acela de tehnician competent.

Iată editorialul lui Val Vâlcu:

”Aș încheia...unii spuneau Vrem România înapoi. Avem România noastră, nu trebuie s-o cerem cuiva. Vrem România înainte!”.

Bună încheiere de discurs a premierului Cioloș, pe fraza ce pare a fi sloganul de campanie al PNL (evident, nu e nimic bătut în cuie, vor mai testa reacția publicului, până la apariția mesh-urilor și a banner-elor, căci asta este tehnologia campaniilor electorale: dacă nici o campanie nu poți s-o faci profi, cum o să guvernezi, eventual? Sigur, vor apărea glume, cu plata înainte, de exemplu, sau înainte era mai bine, dar ăsta e riscul oricărui slogan. Să trece, deci, peste, sau, cum cerea premierul, să mergem înainte).

Trebuie să recunosc că Dacian Cioloș și-a mai cizelat aparițiile publice. La mitingul PNL a compensat lipsa de carismă cu abordări calme, menite să-i pună în evidență înțelepciunea, cu fraze matematic construite, care să pună reflectorul pe atributul său de imagine, acela de tehnician competent. A atins câteva corzi naționaliste, discret, fără  excese, a evitat repetarea obsedantă a cuvântului ”Rrromânia/Rrromâniei”, care trimite majoritatea vorbitorilor politici direct în  Caragiale, s-a inspirat din Kennedy (vom face lucrurile pentru că sunt dificile, nu ușoare); din Crin Antonescu (România guvernată de bunul simț); din Michael Jackson (schimbarea începe cu omul din oglindă).

Ba chiar a atacat frontal principalul său defect, din punct de vedere electoral, respectiv lipsa de carismă: ”România viitorului nu se poate construi cu lideri mesianici”...Cum s-ar spune, vorbesc ca un șoșon rupt, dar cu competența și cinstea rezolv nevoile electoratului.

Liderul răzbunător, alături de Competent, se luptă cu Popularul

Se prea poate ca electoratul, epuizat emoțional în 26 de ani de atâția lideri carismatici, să-și dorească un altfel de candidat. Competentul, nu popularul de până acum. PNL are un lider răzbunător, Alina Gorghiu, care neagă PSD până și dreptul de a exista (odată ce nu s-a reformat și e un partid de penali, ar trebui trimis la Canal, nu în Parlament, nu-i așa?). Alături de ea, vine candidatul merituos, dublând autoritatea morală cu autoritatea cunoașterii, oferită de competența pe care o deține tehnicianul, asumat de PNL, dar nemembru de partid.

Consultanții care i-au scris/sugerat/cizelat discursul știu, probabil, și celebra frază din publicitate: ”Probleme, Gogule, probleme?”.

Una ar fi chiar guvernarea Cioloș. Guvenul tehnocrat a fost testat, probat, gustat, încercat. Ca părere personală, nu s-a găsit prea multă competență în produs, dar piața locală înghite multe. Fanii PNL spun că le place, deci targetul celor 30 de procente este atins. Dacă sondajele sunt corecte, premierul poate lua diferența de 10% din bazinul nehotărâților. Fanii lui Cioloș, ciolofanii cum i-am numit, fără nicio conotație negativă, îl vor urma. Prestația sa la mitingul PNL a fost una corectă, electoral vorbind. Mesajul său nu e doar coerent cu cel al partidului, ci se completează, reciproc, așa cum arătam.

O mică problemă are și PSD. În ecuația Competentul vs. Popularul, PSD nu are un lider carismatic. Pe Ponta nu-l poate folosi fără riscuri, dar despre PSD vom mai vorbi, acum e despre lansarea campaniei PNL.

Practic, principala problemă o are partidul lui Nicușor Dan, lipsit de lideri, proiecte și, mai nou, lipsit de Cioloș. De la a treia forță se duce în jos spre al doilea Monica Macovei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel