EXCLUSIV  Cine va da comisarul european după ce Guvernul Dăncilă a căzut. PARADOX cu Dan Nica

SURSA FOTO AGERPRES
SURSA FOTO AGERPRES

Partidul Social Democrat a pierdut guvernarea. În acest context, cine va fi viitorul comisar european din partea României?

Se resetează toate negocierile pentru viitorul Comisiei Europene. Multe țări au guverne interimare, este presiune pe Uniunea Europeană și nu mai este mult timp la dispoziție de negocieri. În acest context, dacă Guvernul PNL nu este votat, iar PSD trage de timp, Dan Nica ar putea merge mai departe astfel încât să ocupe funcția de comisar european din partea României. Este una dintre strategii pentru că, în acest moment, alții nu pot face nominalizări.

 

Procedura de selecție

La momentul acesta un singur nume este pe masa Comisiei si a Consiliului – Dan Nica. Actual europarlamentar, șeful delegației române și coordonator S&D în Comisia ITRE, Nica este propunerea României pusă deja pe masa Bruxelles-ului. Faptul ca între timp guvernul social democrat a fost demis prin moțiune de cenzură nu înseamnă ca numele propus cade. Paradoxal, poziția lui este întărită fiindcă rămâne singurul nume din partea României.

Conform legislației naționale și a deciziilor Curții Constituționale, Guvernul, mai exact Primul Ministru, este singurul oficial român care nominalizează comisarul european și îl trimite către Bruxelles. Nici președintele, nici primul ministru interimar – dacă ar fi - nici ministrul de externe, nimeni altcineva. În situația de față, numele social democratului Dan Nica poate fi retras / înlocuit doar de viitorul premier PNL după ce guvernul liberal trece de votul Parlamentului.

Detaliile de calendar

Calendarul inițial al audierii comisarilor și al votului Parlamentului European pentru noua componență a Comisiei Europene (pe 23 octombrie) a fost dat peste cap de respingerea candidatului francez Sylvie Goulard. Poți respinge fără probleme candidați din Romania sau Ungaria, fiindcă noi nume sunt propuse a doua zi, însă când trântești candidatul francez creezi o criză europeană. Este puțin probabil ca Macron să nominalizeze rapid un nou comisar, fiindcă trebuie să ceară explicații pentru cele întâmplate și un afront adus țării sale de Parlamentul European nu este trecut cu vederea rapid. Astfel, procedura de audiere pentru candidații din România și Ungaria este pusă pe hold, în așteptarea numelui de la Paris.

Iar în lipsa unei propuneri din partea Franței, noua Comisie Europeană e puțin probabil să înceapă la 1 noiembrie, ci mai degrabă la 1 decembrie.

Multe state cu Guverne interimare

Dacă vom avea cât mai repede un Guvern PNL, propunerea Dan Nica va fi înlocuită de Siegfried Mureșan. PSD nu trebuie decât să tragă puțin de timp, să pice primul Guvern PNL propus de Iohannis, pentru ca actualul candidat român - Dan Nica - să intre în procedura normală, pusă în stand-by momentan, pentru a fi audiat și votat alături de propunerea existentă a Ungariei și de viitoarea propunere a Franței. Să nu uităm că Italia, Spania, și de curând Olanda, sunt alte state unde guvernele care au făcut nominalizările de comisari europeni au fost demise sau și-au pierdut majoritatea in parlament.

Noul Guvern nu va fi votat de PSD

PSD a decis, vineri seară, să nu voteze un nou Guvern format din partidele care au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, în timp ce Tăriceanu și Ponta s-au aliat cu liberalii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă primul Guvern va fi respins pentru a trage de timp pentru funcția de comisar european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel