Charlie Chaplin, DISCURS în filmul "Dictatorul". IDEI ce pot SCHIMBA LUMEA

Dictatorul, anul 1940. Charlie Chaplin
Dictatorul, anul 1940. Charlie Chaplin

Un mesaj interesant a transmis actorul Charlie Chaplin în filmul "Dictatorul", ideile trasate de acesta având înțelesuri profunde.

Vă redăm discursul său din filmul care a apărut în anul 1940:

"Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu un împărat.

Asta nu e treaba mea. Nu vreau să stăpânesc și să cuceresc pe nimeni. Aș vrea să ajut pe toată lumea, dacă este posibil, pe evrei, gentili, negri, albi.

Cu toții vrem să ne ajutăm unul pe altul. Așa sunt ființele umane. Vrem să trăim prin fericirea celuilalt, nu prin suferința lui.

Nu vrem să ne urâm și să ne disprețuim unii pe alții. În lumea asta este loc pentru toți și bunul Pământ este bogat și poate asigura hrană pentru toți.

Citește și: Charlie Sheen, veste tristă pentru fani

Modul nostru de viață poate fi liber și frumos, dar ne-am abătut de la drum. Lăcomia a otrăvit sufletul omului, a baricadat lumea cu ură, ne-a făcut să mergem prin nenorocire și vărsare de saânge. Am dezvoltat viteza, dar ne-am închis în noi.

Mașinile care ne dau abundență ne-au făcut să vrem mai mult. Cunoștințele ne-au făcut cinici, istețimea ne-a facut duri și nemiloși.

Gândim prea mult, simțim prea puțin. Mai mult decât mașinării, avem nevoie de umanitate. Mai mult decât istețime avem nevoie de bunătate, blândețe.

Fără aceste calități, viața ar fi violentă și totul ar fi pierdut. Avionul și radioul ne-au adus mai aproape. Însăși natura acestor invenții strigă spre bunătatea din oameni, strigă spre frăția universală, pentru unirea noastră a tuturor.

Chiar și acum, vocea mea ajunge la milioane de oameni din toată lumea, milioane de bărbați, femei, copii, deznădăjduiți, victime ale unui sistem care fac omul să tortureze și să închidă oameni nevinovați.

Pentru cei ce mă aud acum, spun, nu fiți deznădăjduiți.

Nenorocirea ce s-a abătut asupra noastră este doar trecerea lăcomiei, amărăciunea oamenilor care se tem de progresul uman.

Ura dintre oameni va trece, și dictatorii vor muri și puterea pe care au luat-o de la oameni se va întoarce la oameni. Atâta timp cât oamenii mor, libertatea nu va pieri.

Soldați! Nu vă predați brutelor, oameni care vă disprețuiesc și înrobesc, care vă organizează viețile, vă spun ce să faceți, ce să gândiți, ce să simțiți! Care vă seacă, vă înfometează, vă folosesc ca pe vite, vă folosesc ca pe carne de tun! Nu vă predați acestor oameni denaturați–oameni-mecanici cu minți-mecanice și inimi-mecanice!

Nu sunteți mașini! Nu sunteți vite! Sunteți ființe umane!

Aveți dragostea de om în inimi! Voi nu urâți! Doar cei neiubiți urăsc, cei neiubiți și denaturați.
Soldați! Nu luptați pentru înrobire! Luptați pentru libertate!

În capitolul 17 al Sfântului Luca, este scris „Împărăția Domnului este în om”, nu într-un om, nici într-un grup de oameni, ci în toți oameni! În voi! Voi, oameni care aveți puterea, puterea de a crea mașinării, puterea de a crea fericire!

Voi oamenii aveți puterea de a face această lume liberă și frumoasă, de a face această viață o aventură minunată. Atunci în numele democrației, haideți să folosim această putere.
Să ne unim cu toții.

Să luptam pentru o nouă lume, o lume decentă, care sa le dea oamenilor șansa să muncească, care să vă dea viitorul și siguranța la bătrânețe.

Promițând aceste lucruri, brutele au pretins puterea. Dar mint! Nu își îndeplinesc promisiunile! Și nu o vor face niciodată!

Dictatorii se eliberează pe ei înșiși, dar înrobesc oamenii! Acum să mergem să luptam pentru a îndeplini acea promisiune! Să luptăm să eliberăm lumea! Să alungăm barielele naționale! Să alungăm lăcomia, să alungăm ura și intoleranța! Să luptam pentru o lume a rațiunii unde știința și progresul vor duce la fericirea omului.

Soldați, în numele democrației, să ne unim!”.

Charlie Chaplin în filmul "Dictatorul"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel