Cazul PHOENIX. Nicu Covaci câștigă procesul cu Mircea Baniciu, dar nu primește despăgubiri

Tribunalul Bucureşti i-a recunoscut lui Nicu Covaci dreptul de autor pentru unele melodii din repertoriul trupei Phoenix, care au fost preluate şi interpretate de Mircea Baniciu şi Iosef Kappl, dar i-a respins cererea de acordare a unor daune materiale şi morale, decizia nefiind definitivă.

Mircea Baniciu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că decizia Tribunalului Bucureşti este "profund imorală", precizând, totodată, că el nu a pierdut nimic, însă publicul a pierdut cel mai mult.

"Nu am pierdut nimic în acest proces. Am fost dat în judecată de Nicu Covaci pentru că în ultimii 20 de ani am cântat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fără a avea acordul său şi pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale şi morale în valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl şi Mani Neumann câte 10.000 de euro. Sentinţa judecătorilor a fost că nu avem nimic de plătit acestui om, care oricum în această perioadă a încasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretărilor noastre. Totuşi, la cererea lui Nicu Covaci, judecătorii au acceptat ideea că nu avem voie să interpretăm pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. Aş dori să spun că atât în formula Mircea Baniciu & Band, cât şi în trupa Pasărea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine şi respectiv Ioji Kappl", a declarat Mircea Baniciu.

El a precizat că la cererea publicului a intrepretat la fiecare concert două-trei piese de pe albumele "Cei ce ne-au dat nume" şi "Mugur de fluier", piese la care Baniciu a declarat că a contribuit atât la interpretare, cât şi la compoziţie în anii '70.

Nicu Covaci a comis  falsuri în acte, spune Mircea Baniciu

"Din păcate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comiţând atunci şi de nenumărate ori ulterior, falsuri în acte. Deşi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astăzi. Nicu Covaci şi-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au aparţinut niciodată", a spus Mircea Baniciu.

El a menţionat că acesta este motivul pentru care, de la Revoluţie şi până în prezent, trupa Phoenix "nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil" şi şi-a schimbat de numărate ori componenţa.

Citește și: Țăndărică, atac dur la Nicu Kovaci, după 50 de ani de la constituirea trupei Phoenix

"Consider că această decizie este profund imorală, dar adevărul nu-l poate schimba nimeni. Piesele apărute în perioada '71-'75 au fost compuse în cea mai mare parte împreună, în sala de repetiţii în care erau prezenţi câţiva oameni (membrii trupei, textierii, sunetiştii formaţiei). În ce mă priveşte, am la rândul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri îndrăgite de public ulterior perioadei Phoenix", a spus Mircea Baniciu.

El consideră că "cel mai mult a pierdut publicul românesc, căruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzică ajunsă legendă, în interpretarea ei originală". "Probabil că vă veţi bucura de acum înainte de superba voce şi chitară a lui Nicu Covaci, dacă va mai avea vreun public care să-i asculte melodiile", mai spus Baniciu.

Dați în judecată pentru drepturi de autor și drepturi conexe

Nicu Covaci i-a dat în judecată pe Mircea Baniciu, Josef Kappl, Manfred Neumann şi Radu Almaşan în 2013. Obiectul procesului înregistrat pe 25 aprilie 2013 la Tribunalul Bucureşti este "drept de autor şi drepturi conexe". Decizia poate fi atacată cu apel în 30 zile de la comunicare.

Contactată miercuri de agenţia MEDIAFAX, avocata Ondina Pană, care l-a reprezentat în instanţă pe Nicu Covaci, a declarat că acesta a solicitat instanţei "să i se recunoască calitatea de autor asupra tuturor pieselor care se regăsesc înregistrate la UCMR-ADA".

Citește și: Reacție ULUITOARE a lui Nicu Covaci la moartea lui Sergiu Nicolaescu

"Instanţa a constatat calitatea pieselor declarate la UCMR-ADA, deci toate cele o sută de piese care sunt la UCMR sunt recunoscute de instanţă ca fiind creaţia autorului unic Nicolae Covaci", a mai spus Ondina Pană.

Întrebată dacă instanţa le-a interzis lui Mircea Baniciu şi Iosef Kappl să mai interpreteze piesele din repertoriul Phoenix, Ondina Pană a spus: "N-aş putea să spun acest lucru, pentru că din ce s-a publicat nu îmi dau seama de acest aspect. Vom aştepta hotărârea judecătorească ca să vedem motivarea integrală".

Înfiinţată în anul 1962, în Timişoara, ca formaţie şcolară, sub numele Sfinţii, formaţia Phoenix a devenit în scurt timp un reper al tinerei generaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel