Cédric Villani: ”Visători picați din lună” și ”Teorema vie”, lansare în România

Mushroom Cloud
Mushroom Cloud

Două cărţi de excepţie ale marelui matematician Cédric Villani, ”Visători picați din lună: patru genii care au schimbat istoria” și ”Teorema vie”  au fost tipărite în România. Lansarea va avea loc marți, de la 18,30, la Librăria Humanitas Cişmigiu, în prezența autorului și cu participarea unor invitați de marcă: Magdalena Mărculescu, Vlad Zografi şi Liviu Ornea.

Trei savanți și un militar au bulversat cursul istoriei

Prima carte pune la loc de cinste ştiinţa şi invenţiile care au bulversat cursul istoriei moderne. « Visători picaţi din lună: patru genii care au schimbat istoria » este fructul creaţiei unui matematician, Cédric Villani, şi a unui ilustrator, Edmond Boudoin. Impreună, au reuşit să redea într-un document poetic şi pasionant patru destine extraordinare care, dintr-o dată, de la o zi la alta, conduşi de o inspiraţie de geniu, şi-au pus veştimentele de visător eroic sau de erou visător.

Un volum cu ilustraţii de o mare valoare pedagogică care reuşeşte să facă accesibilă ştiinţa şi să prezinte altfel al doilea război mondial : « Aceste persoane, în situaţie de responsabilitate, dar având şi o anumită distanţă faţă de evenimente, contribuie prin punctul lor de vedere, fiecare în felul său, la definirea contururilor unei perioade istorice de cea mai mare complexitate » (Cédric Villani). Primul este fizician, Werner Heisenberg, cel care a descoperit « principiul incertitudinii »; al doilea este matematician, Alan Turing, care a jucat un rol major în decriptarea codurilor maşinii Enigma, punând astfel bazele informaticii; al treilea este fizician, Léo Szilard, între primii care au înţeles utilitatea militară a energiei nucleare; ultimul, Hugh Dowding a condus bătălia din Anglia. Datorită lui forţele aeriene britanice nu au fost distruse de către Luftwaffe.

Călătorie de la geneza la reușita unei descoperiri științifice

Al doilea volum, Teorema vie, ne antrenează într-o călătorie de la geneza până la reuşita unei descoperiri stiinţifice, cu urcuşurile şi coborâşurile, cu bucuria trăită a succesului, dar şi cu greutăţile impasului care până la urmă nu fac decât să relanseze aventura.

« Teorema vie » este o carte « stranie » (Liviu Ornea), « inclasabilă » (Cédric Villani). Este totodată povestea unei demonstraţii, dar şi o incursiune în cotidianul unui matematician; cititorul îl însoţeşte şi trăieşte toate sentimentele autorului. Laureat al celei mai înalte distincţii mondiale în matematică, Medalia Fields, numită popular şi « Premiul Nobel al Matematicii », Cédric Villani reuşeşte să-l facă pe cititor actor în aventura sa. Cartea dezvăluie omul de ştiinţă, dar şi omul din spatele stiinţei. Matematica se face cunoscută marelui public prin intermediul acestei cărţi, scrisă totodată şi pentru « a da viată unei discipline, unei lumi care în esenţă este ignorată de marele public" (Cédric Villani).

 

Cédric Villani, laureat al Medaliei Fields, în 2010

Cédric Villani s-a născut în 1973 la Brice-la-Gaillarde şi şi-a făcut studiile la Toulon şi la Paris. Intre 2000-2010, a fost cadru didactic şi cercetător la École Normale Supérieure din Lyon şi a ocupat mai multe posturi de profesor invitat în Statele Unite. În prezent este profesor la Universitatea din Lyon, laureat al Medaliei Fields în 2010, directorul Institutului Henri Poincaré şi de curând ales printre cei șapte consilieri ai grupului la nivel înalt aflat la conducerea Consiliului științific instaurat de Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy