Astronomii americani au descoperit un roi galactic

cassucsdedu
cassucsdedu

Astronomii americani au descoperit un uriaş roi galactic la o distanţă de 5,7 miliarde de ani lumină de Terra şi este creditat cu o serie de noi recorduri cosmice foarte importante, au anunţat astronomii, citaţi de Reuters.

Roiul galactic prezintă o rată de formare a stelelor impresionantă, fapt ce ar putea să îi determine pe astronomi să regândească felul în care aceste structuri colosale şi galaxiile pe care le includ evoluează în timp, consideră specialiştii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Denumit oficial prin combinaţia de litere şi cifre SPT-CLJ2344-4243, roiul a primit numele de "Phoenix", amintind de pasărea alegorică ce renaște din propria cenușă. "În timp ce galaxiile din centrele roiurilor sunt de cele mai multe ori adormite de miliarde de ani, galaxia centrală din acest roi pare să fi reînviat şi să fi reînceput un nou proces de formare de stele", a declarat Michael McDonald, de la Massachusetts Institute of Technology, citat de Mediafax.

Pe baza observaţiilor făcute de Chandra X-ray Observatory, South Pole Telescope şi alte opt observatoare astronomice, oamenii de ştiinţă spun că centrul roiului Phoenix creează aproximativ 740 de mase solare pe an. Prin comparaţie, roiul Perseus (unul dintre cele mai mari roiuri de galaxii din Univers) creează stele cu o rată de aproximativ 20 de ori mai înceată decât Phoenix.

"Acesta este un ritm uriaş", spune Marie Machacek, astrofizician la Smithsonian Astrophysical Observatory. Roiurile galactice uriaşe precum Phoenix găzduiesc mii de galaxii, iar oamenii de ştiinţă au încă foarte multe lucruri de aflat despre ce se petrece în interiorul acestor formaţiuni galactice. Savanţii afirmă că "uriaşa explozie stelară" detectată în interiorul roiului galactic Phoenix dă naştere la două stele pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel