EXCLUSIV  Arșinel, după moartea lui Radu Beligan: Nu pot să uit acest lucru

Maestrul Radu Beligan a murit la vârsta de 97 de ani. A lăsat în urmă multe spectacole și o istorie de viață.

Alexandru Arșinel a povestit pentru DC News care este cea mai frumoasă amintire pe care o are legată de Radu Beligan.

"Am amintiri de la Institutul de Teatru. El era profesor la o clasă paralelă. Nu pot să uit când eu, lucrând la clasa actriței Irina Răchițeanu, am fost invitat în mod special la clasa dumnealui. Mă auzise recitând 'Miorița' și m-a chemat să fac o demonstrație a modului cum se recită această poezie. Cea mai puternică amintire este legată de felul în care m-a determinat să intru în piesa 'Ploșnița' de Vladimir Maiakovski în locul lui Bibanu, ceea ce însemna un curaj dement la vremea respectivă. A avut atâtea argumente nu doar ca să intru în spectacol, dar și să dau premiera în două săptămâni, după ce spectacolul se repetase jumătate de an. Pentru mine a însemnat o mare victorie", a spus Alexandru Arșinel pentru DC News.

La 97 de ani, Radu Beligan juca pe scena Teatrului Metropolis în piesa "Lecția de violoncel". 

"Radu Beligan reprezintă o poveste minunată a teatrului românesc. Este un exemplu de devotament față de scenă. Este singurul loc unde te poți adăpa, să primești energia necesară pentru a continua la nesfârșit această meserie. S-a adăpat de la energia transmisă de public și a reușit până la 97 de ani să joace, până la ultima clipă. Este un lucru extraordinar și demonstrează un caracter unic, formidabil", ne-a mai zis actorul.

[citeste si]

Cartea de vizită a lui Radu Beligan este impresionantă la capitolul premii și distincții: Artist Emerit (1953), Artist al Poporului (1962), Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967), Premiul Academiei "Le Muse" din Florența (1980), Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte "George Enescu" din Iași (1994), Premiul Galei UNITER — Trofeul Dionysos (1995-1996), Premiul Academiei Române (1997), Prix 14 Juillet al Ministerului de Externe al Franței (1998), Trofeul Eugene Ionesco (1999), Premiul Revistei Flacăra" (2000), Marele Premiu acordat de Guvernul României, în cadrul Premiilor Naționale de Teatru (2002), Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale" (2003), Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan, Ordinul Serviciul Credincios Mare Ofițer" (2004).

La 5 aprilie 2002, președintele Franței, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan era numit în grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare franceze, fiind primul actor român căruia i s-a acordat această prestigioasă distincție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel