Alegerile comasate, o mai mare prezență la vot? Rareș Bogdan dă exemplul Germaniei: Acolo nu e democrație?

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Rareș Bogdan a abordat tema comasării alegerilor din anul acesta.

 

Prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a abordat tema comasării alegerilor din anul acesta.

“Sigur că vom participa la ședința de coaliție. Nu mergem cu o idee legată de comasarea alegerilor, discutăm mai multe scenarii, mai multe posibilități, analizăm și din punct de vedere constituțional, juridic. O să aducem și exemple europene din cele 7 țări care desfășoară alegeri simultan, printre care Italia, Germania cu 9 landuri din 16, Belgia, Luxemburg, Irlanda, Ungaria, dar vom vedea. O să stăm de vorbă cu colegii de guvernare și vom vedea ce e mai bine pentru România”, a spus Rareș Bogdan, la Antena 3. 

"Oare în Germania nu este democrație? În mai bine de jumătate din landuri se țin alegeri comasate"

Întrebat de protestele celor de la AUR legate de comasare, din centrul capitalei, unde aceștia au mers cu un coșciug în care au pus "votul românilor" și tot felul de alte mesaje, acesta a răspuns: “Oare în Germania nu este democrație? În mai bine de jumătate din landuri se țin alegeri comasate. În Ungaria nu e democrație? Luxemburg? În Belgia unde sunt inclusiv alegeri parlamentare. În Irlanda unde sunt și alegeri parlamentare. De asemenea, în Italia se organizează și locale și europarlamentare. Încă ne gândim la reprezentativitate. Una e să fie la vot 30-35% din populație, alta e să fie la vot 60% din populație".

"Pe noi nu ne sperie nicio variantă. Suntem pregătiți pentru oricare dintre ele, dar chestiunea cu atacul la democrație, cu schingiuirea democrației, mi se par chestiuni false, făcute pentru a naște o oarecare emoție, pentru a mobiliza votanții partidelor din opoziție. Argumentație nu există la un miting ca acesta atâta timp cât inclusiv mandatele tuturor primarilor și președinților de Consilii Județene nu se scurtează, că am auzit și această chestiune, cu 3 luni jumătate. Nu, ei își vor termina mandatele în mod firesc, pe 27 septembrie, iar ceilalți care au câștigat ar fi pur și simplu în așteptarea terminării mandatelor. Oricum, noi am mutat alegerile locale în septembrie din cauza condițiilor pandemice, în urmă cu 4 ani. Alegerile din 1990 până în urmă cu 4 ani de zile au fost organizate în luna iunie (...)", a mai adăugat Rareș Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel