7 minute de teroare la 250 de milioane de kilometri distanţă

Pe data de 6 august, după o călătorie de 36 de săptămâni, robotul de explorare, Curiosity, va ajunge pe suprafaţa planetei Marte. Cea mai ambiţioasă misiune de explorare a planetei roşii întreprinsă de NASA până în prezent este acum pe ultima sută de metri ai călătoriei sale.

NASA a dat publicităţii un clip în care specialiştii explică modul în care robotul Curiosity va ajunge pe suprafaţa marţiană.

De la momentul pîtrunderii în atmosfera planetei Marte şi până la cel al amartizării vor trece 7 minute. 7 minute de teroare, aşa cum le numesc inginerii NASA, în care Curiosity trebuie să ajungă de la viteza de aproape 21 000 km/h la 0, pentru a amartiza cu bine. Problema este că în acel moment sonda se va afla la o diszanţă de peste 250 de milioane de kilometri faţă de Pământ. Semnalul radio trimis de sondă pe Terra pentru a confirma intrarea în atmosfera marţiană va sosi pe planeta noastră cu o întârziere de 14 minute. Astfel că, în momentul în care specialiştii NASA vor afla că sonda a început faza de intrare în atmosferă, robotul de explorare va fi deja pe sol.

Pentru ca sonda să ajungă cu bine pe suprafaţa lui Marte, totul trebuie să meargă ca la carte, neexistând loc de eroare. Există mai mulţi paşi pe care trebuie să-i parcurgă Curiosity în faza de „intrare – coborâre – amartizare”: Aceşti paşi vor fi executaţi automat, deoarece un control direct de pe Pământ asupra sondei este imposibil în acel moment.

Paraşuta

În momentul în care sonda va intra în atmosfera marţiană, va încetini mult, dar nu destul pentru a nu mai fi nevoie de ajutor pentru a ajunge pe suprafaţă. Atunci când va ajunge la viteza de 1600 de km/h, se va deschide o paraşută care va încetini viteza sondei pâna la puţin peste 300 km/h. Aceasta este cea mai mare şi mai rezistentă paraşută supersoncă fabricată vreodată. Dar nici această paraşută nu va micşora destul viteza.

Rachetele

După că paraşuta îşi încheie rolul şi este îndepărtată automat, intervin motoarele rachetă. Dar sonda nu poate atinge suprafaţa marţiană cu aceste motoare în funcţiune, deoarece ar produce un nor de praf care ar putea defecta robotul. Aşa că inginerii NASA au fost nevoiţi să găsească o cale de a coborî robotul în siguranţă.

Macaraua

La 20 de metri deasupra suprafeţei marţiene, robotul Curiosity se va separa de restul sondei, fiind susţinut de nişte cabluri şi va coborî pe suprafaţă în acest mod.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel