Primarii PNL, revoltă față de propunerea Blaga-Gorghiu: nu vor alegeri în două tururi pentru edili și șefi de CJ

Reprezentanții tuturor partidelor au votat, luni, în cadrul unei reuniuni a Asociației Municipiilor, pentru menținerea procedurii de alegere a primarilor și șefilor de Consilii Județene într-un singur tur, spun surse DC News.

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru DC News că este este firesc pentru primarii în funcție să-și dorească alegeri într-un singur tur, deoarece se bucură de notorietate. În cazul alegerilor în două tururi, primarii în exercițiu au mari șanse să fie învinși de contracandidați, arată Bulai.

Voința edililor liberali din municipii intră în coliziune cu propunerea conducerii bicefacele a noului PNL. 

Co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga  au declarat, la 5 ianuarie, într-o conferință comună de presă, că PNL vrea ca primarii și șefii de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin.

Vasile Blaga a precizat că PNL va cere conducerii Parlamentului să pună pe ordinea de zi din această sesiune un proiect de lege pentru schimbarea legislației electorale.

Liviu Dragnea, despre maximum două mandate pentru primari: Trebuie modificată Constituția

În aceeași conferință de presă, Blaga și Gorghiu au anunțat că PNL propune sistem mixt la parlamentare, adică vot uninominal plus vot pe liste. În acest scop, PNL va cere conducerii Camerei Deputaților reunirea Comisiei care se ocupă de codul electoral în 26 ianuarie, au precizat liderii liberali.

În septembrie 2013, 63 de senatori şi deputaţi PNL au depus un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale, fiind operate o serie de modificări în ceea ce priveşte alegerea primarilor şi a şefilor consiliilor judeţene.  Iniţiatorii propuneau revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine 50% plus unu din voturi, dar şi la sistemul alegerii preşedinţilor Consiliilor Judeţene prin vot indirect de către consilierii judeţeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel