WhatsApp se confruntă cu o breșă de securitate. Sute de milioane de numere de telefon sunt expuse

WhatsApp se confruntă cu o breșă de securitate. Sute de milioane de numere de telefon sunt expuse / Foto: Pixabay, de antonbe
WhatsApp se confruntă cu o breșă de securitate. Sute de milioane de numere de telefon sunt expuse / Foto: Pixabay, de antonbe

O breșă de securitate a WhatsApp a expus numerele de telefon a sute de milioane de utilizatori.

O breșă de securitate a WhatsApp a expus numerele de telefon a aproximativ 360 de milioane de persoane dintr-un total de 108 țări. Numerele de telefon ale celor 360 de milioane de utilizatori sunt deja în vânzare pe darknet, potrivit datelor furnizate joi de compania de securitate cibernetică Check Point, scrie Ziarul de Iași.

Surse din WhatsApp au declarat, totuși, că "nu este vorba de o încălcare a datelor" și și-au exprimat "dezamăgirea" că firma de securitate cibernetică a "cumpărat o listă de telefoane care circulă pe internet pentru a repeta afirmații nefondate în scopul de a obține publicitate gratuită".

Compania Check Point a difuzat joi rezultatele analizei sale cu privire la arhivele privind datele utilizatorilor acestei aplicaţii şi a dat asigurări că în ultimele patru zile aceste arhive, care includ prefixe de apelare, s-au pus în vânzare pe darknet "şi sunt distribuite la liber în rândul delincvenţilor cibernetici".

Ce s-ar vinde, de fapt, pe darknet

Informația care se vinde este doar numărul de telefon activ și în niciun caz conținutul mesajelor utilizatorilor, potrivit companiei, care a precizat că este vorba oricum despre o încălcare la scară largă a unei aplicații foarte populare, folosită de milioane de oameni din întreaga lume.

Printre consecințele imediate ale acestei "breșe", compania a citat posibilitatea ca aceste numere să fie folosite ca parte a unor atacuri de "phishing" prin intermediul aplicației în sine, astfel că a subliniat importanța ca toți utilizatorii să fie extrem de atenți la mesajele pe care le primesc și să ia măsuri de precauție atunci când "dau click" pe orice link și mesaj partajat prin intermediul acestei aplicații, notează Mediafax.

Cele mai frecvente atacuri după obținerea accesului la date sunt "vishing" (victima este păcălită să dea informații prin telefon) și "smshing", care se realizează prin intermediul mesajelor "sms", potrivit companiei, care a avertizat asupra creșterii numărului de atacuri care au avut loc în coincidență cu unele date cheie pentru comerțul electronic, cum ar fi "black friday", "cyber monday" sau "amazon prime day".

Folosești des WhatsApp? Se lansează o nouă funcţie

Cea mai nouă facilitate WhatsApp se numeşte „Message Yourself” (scrie-ţi singur) și le permite utilizatorilor să-şi trimită singuri mesaje, funcţie ce poate fi folosită pentru salvarea unor informaţii care să poată fi apoi accesate rapid. Fie că sunt însemnări, liste de cumpărături sau link-uri, informaţiile trimise astfel pot fi păstrate şi accesate rapid la nevoie.

Noua opţiune devine vizibilă atunci când se foloseşte funcţia de iniţiere a unei noi comunicări. Un chat propriu va apărea în această listă deasupra tuturor intrărilor din agenda de contacte.

După trimiterea unui astfel de mesaj, chat-ul cu propria persoană va apărea alături de celelalte chat-uri private şi grupuri de discuţii. Vezi mai mult AICI.

Meta a fost amendată cu sute de milioane de euro de Uniunea Europeană

Sancțiunea intervine într-un context de consolidare a amenzilor şi procedurilor judiciare în UE şi SUA împotriva giganţilor tehnologici precum Google, Amazon, Facebook şi Apple, cunoscuţi şi după acronimul 'GAFA', potrivit Agerpres.

Comisia pentru protecţia datelor (DPC) anunţă încheierea unei anchete privind Meta Platforms Ireland Limited, filială a Meta şi instanţă care controlează datele reţelei sociale Facebook, impunându-i o amendă de 265 de milioane de euro şi o serie de măsuri corective, a menţionat luni DPC într-un comunicat. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel