Virusul Gripei Aviare a suferit mutaţii: se transmite mai uşor de la om la om

gripa aviara
gripa aviara

Gripa aviară ar putea deveni uşor transmisibilă de la om la om şi asta exclusiv pe cale naturală, arată cele mai recente studii. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge susţin că virusul a suferit două mutaţii importante care favorizează tranmisia între oameni, iar evoluţia H5N1 continuă.

În prezent, gripa aviară se poate transmite de la păsări la păsări, de la păsări la om şi, doar extrem de rar, de la om la om. Când virusul este transmis de la păsări la om, este de obicei fatal. Astfel, 606 oameni au fost infectaţi până în prezent de virusul H5N1, iar dintre aceştia 357 au murit. Majoritatea celor infectaţi au intrat în contact direct cu păsări bolnave şi au luat virusul pe această cale.

Două studii arată că virusului H5N1 îi mai erau necesare doar 5 mutaţii pentru a deveni uşor transmisibil între oameni. Cercetătorii nu ştiau însă dacă aceste mutaţii ar putea apărea pe cale naturală.

Un studiu publicat în această săptămână în revista Science vine să confirme temerile oamenilor de ştiinţă, arătând că aceste mutaţii pot avea loc în natură. Ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că aceste mutaţii s-ar putea produce în interiorul unui singur om infectat cu acest virus.

Colin Russell de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului, a declarat că există tulpini ale virusului H5N1 care prezintă deja două dintre cele cinci mutaţii necesare pentru a deveni transmisibile între oameni.

Profesorul Derek Smith, coautor al studiului a comparat situaţia în care se găsesc virusologii atunci când încearcă să prezică apariţia virusului mutant cu cea a seismologilor atunci când vine vorba despre prezicerea producerii unui cutremur. El a spus că nu se ştie exact când şi unde se va întâmpla, dar printr-o mai intensă monitorizare şi studiu, oamenii de ştiinţă vor putea să estimeze mult mai bine riscul şi chiar să-l micşoreze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel