Vezi ce legătură există între călugăriţe şi pilulele contraceptive

Un articol publicat în revista medicală „The Lancet” semnalează că, din punct de vedere medical, călugăriţele catolice ar trebui să ia pilule contraceptive. Medicul Kara Britt şi profesorul Roger Short spun că maicile au un risc crescut de a suferi de cancer. Motivul este simplu, femeile care nu nasc copii (şi nu alăptează) sunt mai predispuse să sufere de cancer ovarian sau de endometru. De asemenea, şi femeile care au intrat devreme la pubertate şi târziu la menopauză prezintă acest risc.

Autor: Anca Murgoci

Sarcina şi alăptarea la sân scad riscul de cancer ovarian sau de endometru. Naşterea unui copil oferă ovarelor şi endometrului o pauză de nouă luni, la care se adaugă lunile de alăptare, în care oxitocina (hormon secretat de hipofiză care ajută la stimularea lactaţiei) previne ovulaţia. În perioada de pauză, ovarul nu mai eliberează lunar un ovul, iar endometrul nu se mai înnoieşte, evenimente care pot sta la originea unor mici defecte apărute la nivelul acestor organe.

„Studiul arată că un număr mai mare de menstre creşte posibilitatea apariţiei unui cancer. Pilula contraceptivă poate ajuta la diminuarea acestor riscuri”, spune Kara Birtt.

Britt şi Short pun accentul pe faptul că femeile care utilizează anticoncepţionale au un risc de deces mai scăzut cu 12% decât cele care nu le folosesc. Pilulele scad riscul de cancer ovarian sau de endometru cu 50-60%.

Potrivit BBC Mundo, Kara Britt de la Universitatea Monash şi profesorul Roger Short de la Universitatea din Melbourne spun că reprezentanţii bisericii catolice nu condamnă utilizarea medicamentelor terapeutice necesare pentru vindecarea călugăriţelor, chiar dacă acestea au şi un efect contraceptiv.

Citiţi şi: http://www.dcnews.ro/2011/11/afla-aici-cati-ani-pot-trece-fara-sa-fie-depistat-cancerul-ovarian/ http://www.dcnews.ro/2011/12/stilul-de-viata-nesanatos-duce-la-aparitia-cancerului/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel