EXCLUSIV  Vara vine şi în termometre! Elena Mateescu (ANM): Vom vorbi de disconfort termic accentuat

Elena Mateescu
Elena Mateescu

Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit, la DCNewsTV, despre primele zile din vară cu temperaturi mari, dar și despre disconfortul termic.

Invitată la DCNewsTV, Elena Mateescu, director ANM, a spus că, săptămâna viitoare, este posibil să consemnăm primele valori de 35 de grade Celsius, „mai ales de marți, miercuri, joi. În special în a doua parte a săptămânii viitoare, valorile de temperaturi vor fi în creștere de la o zi la alta. Mai ales în partea de vest, sud-vest a țării este posibil să consemnăm 35-36 grade Celsius, iar în restul țării vom înregistra valori de 30-32-34 de grade Celsius”, a zis Elena Mateescu. 

„Cu siguranță, vom vorbi de disconfort termic accentuat, cu temperaturi de 34-35, posibil izolat 36 de grade Celsius. În condițiile în care avem deja o cantitate mare de umezeală în atmosferă, este posibil să înregistrăm depășiri ale indicelui temperatură - umezeală, indice pe care îl tot pomenim pe parcursul zilelor de vară. Vom resimți acel stres de disconfort termic mai ales după-amiaza”, a zis directorul ANM la DCNewsTV.

Așadar, „este posibil să consemnăm, începând de marți, miercuri, valori de 35, ușor peste 35 de grade Celsius”, a subliniat Elena Mateescu. 

Emisiunea cu Elena Mateescu de la DCNewsTV:

Elena Mateescu anunţă proiecte importante pentru România

Elena Mateescu a vorbit și despre proiectele de modernizare pe care le are în vedere ANM.

„Infrastructura de meteorologie este în continuă dezvoltare. Practic, fiecare serviciu meteorologic național trebuie să se adapteze noilor condiții și din punctul de vedere a ceea ce înseamnă performanța tehnologică, prin rețeaua națională de specialitate la nivelul stațiilor meteorologice care confirmă practic înregistrările cantităților de precipitații, spre exemplu, sau al valorilor de temperaturi, ale fenomenelor care se întâmplă prin observațiile vizuale.

În același timp, infrastructura radarelor meteorologice care ne dau posibilitatea să emitem acele avertizări meteorologice de vreme severă imediată pentru un interval cuprins între 0 și până la 6 ore și care surprind aceste cantități potențial a se produce într-o anumită zonă, la nivel local, ne permit să emitem aceste coduri de culoare, în funcție de agravarea situației în zonă, din perspectiva cantităților de precipitații sau a intensificărilor de vânt asociate și nu în ultimul rând, a căderilor de grindină”, a explicat Elena Mateescu.

„În fiecare an, trebuie să ne asigurăm că avem această infrastructură capabilă să ajute meteorologul, alături de modelele numerice de prognoză a vremii la scară globală, dar în același timp modelele la scară locală, pe arie limitată, cu rezoluție fină de 2,8 km, în special, surprinzând tocmai aceste fenomene la scară locală, aceste cantități pe frecvențe foarte scurte de timp. Aceste fenomene și structuri care generează situații de această natură", a mai declarat directorul ANM.  Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel