EXCLUSIV  Trianon 100, rolul lui Klaus Iohannis

"Singurii pregătiți pentru 1 Decembrie 2018 - momentul istoric al Marii Uniri - sunt cei din Guvernul de la Budapesta" mi-a spus, ieri, fostul prim ministru al României, Victor Ponta. A trebuit să-i dau dreptate.

La Budapesta funcționează deja Departamentul Trianon 100, un organism de propagandă care anunță să provoace mari dificultăți României în anul și jumătate care mai urmează. Există riscul ca obiceiuri negre de la începutul anilor 90, iredentismul în stare pură, să ajungă în toate marile capitale ale lumii, creând în jurul României o atmosferă irespirabilă. Desigur că va fi greu de susținut o revendicare teritorială, dar măcar o autonomie crescută a Transilvaniei, din cauza unei pretinse nerespectări a drepturilor minorităților, este foarte posibilă. 

La București, ocupați cu problemele de zi cu zi, centrate pe cine mai este arestat, cine mai este inculpat - s-a încercat crearea unui departament, numit Centenar, însărcinat cu aniversarea momentului 1 Decembrie 2018. În spiritul tradiției din administrația românească nu știm să se fi întâmplat ceva până acum.

Brand-ul de țară, în România de astăzi, este lupta împotriva corupției. Demersul este pozitiv, dar absența oricărei alte preocupări la nivel național a creat o atmosferă profund negativă. Lupți cu corupția fiindcă, teoretic, în România, corupția este cea mai mare problemă. E de prisos să adaug că în cel puțin jumătate dintre statele Uniunii Europene corupția este mult mai puternică decât în România, doar că pe acolo rufele nu se spală în public într-o manieră atât de agresivă ca în România.

Anticipez că România va avea o perioadă dificilă în politica externă. Brand-ul de țară lipit de corupție și propaganda agresivă pe care o așteptăm din partea guvernului Viktor Orban vor îndepărta și așa putinele investiții străine ce s-ar mai putea face pe aici. Altminteri, lipsa de infrastructură și lipsa cronică de forță de muncă nu fac România tentantă nici în situația unei bune imagini în exterior.

Rolul președintelui Klaus Iohannis va creste exponențial în această perioadă. Nu este vorba despre felul în care va conduce statul polițienesc din România. Prin apartenența sa la minoritatea germană, președintele Iohannis este cel mai important "asset" în lupta împotriva Trianon 100. Ținând seama de programul destul de lejer al președintelui, nici dânsul nu ar trebui lăsat singur. Administratia de la București tocmai a mărit salariile și face angajări. Până la urmă, vorbim despre momentul dezideratului de veacuri al românilor: Marea Unire. România trebuie implicată constituțional nu doar personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel