Tragedia care i-a schimbat viaţa lui George Coşbuc. După moartea fiului său nu a mai scris şi nu a mai vorbit cu nimeni. Mânca o dată la 3 zile şi dormea doar pe jos

Coşbuc cu familia sursa foto: Wiki Commons, (preluată din revista Luceafărul, nr. martie 1919)
Coşbuc cu familia sursa foto: Wiki Commons, (preluată din revista Luceafărul, nr. martie 1919)

George Coşbuc este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români. Deşi au trecut peste 100 de ani de la moartea sa, multe detalii au rămas ascunse în scrisori, manuscrise şi cărţi vechi. Mai puţin cunoscută publicului este depresia severă prin care a trecut după ce şi-a pierdut fiulde doae 19 ani într-un cumplit accident de maşină.

Pe 9 mai 1918, se stingea din viață poetul George Coșbuc, la vârsta de doar 51 de ani. După ce fiul său, Alexandru, a pierit la 19 ani într-un accident cumplit de maşină, poetul a refuzat să mai mănânce şi s-a stins din viaţă, trei ani mai târziu.

Avea un obicei ciudat

Se ştie că George Coşbuc scria poezii încă din clasele primare. În clasa a IV-a avea deja scris aproape 200 de poezii. Când nu îi plăcea ceva la vreuna dintre scrierile la care lucra, lua foaia şi o rupea sau o arunca în foc. Prietenii poetului îşi amintesc că o dată a aruncat în foc 10 poezii pentru că nu era mulţumit de rime.

Fiul lui a murit la doar 19 ani într-un accident de mașină

George Coşbuc s-a căsătorit în 1895 cu Elena Sfedea, fata unui important om de afaceri şi distribuitor de mărfuri. Un an mai târziu, a venit pe lume fiul lor, Alexandru, copilul pe care poetul l-a iubit enorm. În august 1915. Alexandru, care avea 19 ani și era student, şi-a vizitat tatăl la Tismana, acolo unde poetul obişnuia să se retragă ca să scrie în liniste. Alexandru  fusese chemat în armată şi urma să plece la Drobeta Turnu Severin.

În dimineaţa zilei de 26 august, s-a urcat într-o maşină împreună cu Ion Alexăndrescu Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman, pornind spre Târgu Jiu. La Băleşti, maşina a lovit un bolovan mare,  s-a răsturnat şi a intrat într-o căruţă  care circula în faţă. Şoferul, prietenul lui, a murit pe loc. Alexandru s-a ales cu craniul fracturat. A fost transportat la spitalul  din Târgu Jiu însă medicul de gardă nu a putut să-l opereze. Rănile i-au fost fatale iar în scurt timp tânărul şi-a dat ultima suflare. Alexandru a fost înmormântat în cimitirul Mănâstirii Tismana. Pe locul unde a avut loc accidentul, Coșbuc a cerut să se ridice o fântână care a primit în timp numele de „Fântâna lui Coşbuc”.

Coșbuc a refuzat să mai mănânce

Poetul nu şi-a mai revenit niciodată după drama pierderii fiului abia intrat la facultate. Apropiaţii spuneau că a albit instant, în cele câteva zile de la accident la înmormântare. A refuzat să mai iasă din casă și să mai mănânce. S-a rupt de prieteni, nu a mai ieşit în lume şi nu a mai scris. Seara îşi aşeza perna pe podea şi adormea acolo, de multe ori plângând.

Și pentru soția poetului lovitura a fost devastatoare. Aceasta nu lăsa pe nimeni să schimbe sau să mute nimic din camera lui Alexandru. Nici măcar ultima carte din care citise înainte să moară nu putea fi închisă, rămânând deschisă la ultima pagină lecturată de fiul lor.

După trei ani de frământare sufletească, poetul s-a stins în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unei congestii cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel