Topul consumatorilor de alcool. Românii, pe podium

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicității raportul privind  topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitori. Pentru realizarea clasamentului, OMS a inclus 194 de ţări, printre care şi România.

Potrivit OMS, Belarus ocupă primul loc la nivel modial atunci când vine vorba de consumul de alcool pe cap de locuitor. În această ţară consumul de alcool pe cap de locuitor este de 17,5 litri de alcool pur. Datele arată că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an.

Acest raport are drept scop atragerea atenţiei asupra consumului excesiv de acool, acesta fiind responsabil numai în 2012 de decesul a 3,3 milioane de persoane, notează The Independent. Alcoolul crează dependenţă şi este responsabil de dezvoltarea a peste 200 de afecţiuni, printre care se numără boli de ficat – precum ciroza, dar şi cancer. În plus, persoanele care obişnuiesc să bea alcool sunt expuse riscului de a dezvolta tuberculoză şi pneumonie.

Citește și: Harta țărilor unde se bea alcool în cantități uriașe. Vezi situația României

Datele mai arată că Europa este continentul cu cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice. Astfel, după Belarus, Republica Moldova ocupă locul doi în topul ţărilor cu cei mai mari băutori de alcool, având în vedere că moldovenii beau anual 16,8 litri de alcool pur.

Pe locul trei se află Lituania – 15,4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur, România – 14,4 litri de alcool pur, Ucraina – 13,9 litri de alcool pur pe an, Andora – 13,8 litri de alcool pur, Ungaria – 13,3 litri de alcool pur, Republica Cehă şi Slovacia – 13 litri de alcool pur şi Portugalia – 12,9 litri de alcool pur.

Datele raportului OMS mai arată că Australia şi Canada au şi ele un consum ridicat de alcool. În aceste ţări se bea anual 12,2 litri de alcool pur, respectiv 10,2 litri de alcool pur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel