Suspendarea lui Băsescu - de la sublim la ridicol

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Inițiativa liderilor USL de începere a procedurii de suspendare a președintelui Băsescu are sens într-un singur caz: dacă reușește. În caz contrar, la fel ca în 2007, președintele Băsescu va primi  un nesperat balon de oxigen.

În 2007, tentativ ade suspendare a președintelui l-a ridicat pe Traian Băsescu  de la 40 la sută încredere la 75 la sută. În 2011, credibilitatea în scădere a președintelui se află, în funcție de sondaj, între 10 și 15 la sută.

Spre deosebire de 2007, când a existat faimoasa majoritate 322, pentru a se ajunge la referendum, în cazul de față, Opoziția nu are numărul necesar de parlamentari pentru suspendarea și trimiterea lui Traian Băsescu în fața poporului. Culmea este că un referendum pentru rămânerea în funcție a președintelui ar fi de această dată covârșitor împotriva sa.

Pe coridoare se vorbește de faptul că Marko Bela sau Gyorgy Frunda ar urma să ocupe funcția de președinte al Senatului, după executarea lui Geoană de către colegii din PSD. Astfel, o lună, perioada de organizare a referendumului de demitere și apoi alte trei luni perioada în care trebuie organizate alegeri prezidențiale anticipate, UDMR ar da președintele interimar al României.

PDL fără Traian Băsescu s-ar descompune imediat, la fel ca și UNPR. Afluxul către PSD și PNL ar fi atât de mare încât ar fi posibil ca USL să se spargă, iar partidele componente să candideze separat la viitoarele alegeri.

Cu România aflată în catastrofă economică, publicul și-ar recăpăta pentru câteva luni încrederea și speranța. Orice guvern s-ar forma nu ar putea să fie sub performanțele actualului Guvern Boc, cel mai slab Executiv din istoria post-decembristă a României.

Un examen de maturitate al democrației din România. Sublim!

Dacă demersul Antonescu-Ponta de suspendare al președintelui nu reușește, atunci cu siguranță USL va coborâ spre 40 la sută. Dacă USL nu va reuși să facă rost de 236 de parlamentari care să voteze în Parlament suspendarea, forța lui Traian Băsescu și implicit a PDL va crește și mai mult. Lumea va percepe inițiativa ca pe un eșec al USL încă înainte de începerea campaniei electorale. Eșecul de la alegerile parțiale din vară ar fi cu totul marginal față de impactul pe care l-ar avea o nouă victorie a lui Traian Băsescu. Cei care ocupă funcții importante în statul român și care încalcă grav democrația și drepturile omului pentru ca PDL să câștige alegerile nu vor mai avea nicio limită.

Traian Băsescu și PDL vor crește semnificativ în sondaje, fraudarea alegerilor devenind mult mai facilă.

Am urmărit cu atenție conferința de presă a liderilor USL. Nu am văzut nicăieri enunțat cu subiect și predicat articolul din Constituție, citat cu număr și paragraf încălcat de președintele Traian Băsescu.

În anumite momente, rigoarea și seriozitatea pot să cântărească mult chiar și în ochii poporului român. Deocamdată demersul de suspendare al președintelui nu pare început pe lege, ci pe glandă.  Rezultatul ar putea fi Ridicol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel