Studiu: Dinozaurii carnivori străvechi aveau pene

Sciurumimus albersdoerferi
Sciurumimus albersdoerferi

Potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite, scheletul fosilizat şi excepţional conservat al unui dinozaur tânăr descoperit în Germania, ce avea filamente de pene, indică faptul că penajul reprezenta o caracteristică frecvent întâlnită la dinozaurii carnivori străvechi, considerate până acum ca neaviare, informează AFP.

Oliver Rauhut, paleontolog la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, principalul autor al studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), susține că scheletul descoperit în nordul Bavariei - denumit Sciurumimus albersdoerferi şi datând din urmă cu circa 150 de milioane de ani - aparţinea unui dinozaur din grupul megalozaurilor.

Fosilele de dinozauri carnivori cu penaj descoperite până acum aparţineau unui grup denumit Coelurosaur, vieţuitoare bipede, strămoşi ai tiranozaurilor, despre care se crede că ar fi fost rude apropiate ale păsărilor.

Megalozaurii alcătuiau un grup de dinozauri carnivori străvechi din familia teropodelor, considerate până acum ca fiind neaviare, scrie Mediafax.

Anumite specii puteau să ajungă la lungimi de peste nouă metri şi să cântărească peste o tonă.

Potrivit autorului studiului, descoperirea urmelor de pene la acel foarte tânăr exemplar, mort probabil la puţin timp după eclozare, demonstrează faptul că penele reprezentau deja o caracteristică la dinozaurii străvechi, ele fiind similare în structura lor cu cele observate la alte specii de dinozauri sau chiar la pterozauri, reptile zburătoare, considerate verişoare ale dinozaurilor.

Scheletul descoperit în Germania are un craniu mare, "braţe" scurte şi o piele acoperită cu filamente lungi de pene pe partea ventrală, pe spate, de-a lungul coloanei vertebrale, şi pe coadă, ceea ce duce la presupunerea că animalul se acoperea treptat cu pene pe măsură ce creştea.

Autorii studiului consideră că frecvenţa în evoluţie a acestei caracteristici indică faptul că penele sunt probabil la fel de vechi ca dinozaurii înşişi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel