Studiu: cum se schimbă respirația spectatorilor la film

La vizionarea unui film, tipul secvențelor influențează compoziția aerului expirat, iar într-o sală de cinematograf aceste modificări sunt sincronizate, scrie marți passionsante.be. 

Circa 10.000 de spectatori au participat la acest experiment coordonat de o echipă germană de la Institutul Max Planck.

Într-o sală de cinematograf a fost proiectată o serie de scene de film, alternând secvențe comice, dramatice, de suspans, neutre etc. În sală au fost instalați captatori care au măsurat compoziția aerului ambiant - concentrațiile de bioxid de carbon și a circa o sută de compuși organici volatili.

Analiza arată că au intervenit schimbări semnificative la scenele de suspans și la cele comice, în proporții suficient de mari ca să se poată vorbi de modificări sincronizate între spectatori, în același fel la toate grupele (cu profiluri diferite) care au asistat la proiecții.

Cercetătorii evocă "un răspuns previzibil la stimuli", audiovizuali în acest caz, cu efect asupra funcției respiratorii și a emisiilor de substanțe chimice.

Dincolo de această constatare, autorii studiului au în vedere implicații pe care le consideră importante. Astfel, în contextul în care multe studii se ocupă de indicii ale unor boli detectabile în respirație, trebuie să se țină seama și de aceste "interferențe emoționale". În cadrul experimentului din cinematograf, cel mai puternic răspuns a fost observat la scenele de suspans, încheie passionsante.be.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel