STUDIU Câţi fumători mor, într-adevăr, din cauza fumatului?

Studii anterioare sugerau că aproximativ jumătate dintre fumători mor din cauza unei boli asociate cu fumatul, dar cercetări mai recente arată că lucrurile sunt chiar mai înfricoşătoare.

Astfel, două treimi dintre fumători mor din cauza acestui obicei, iar fumatul le scurtează viaţa, în medie, cu zece ani.

Cel mai recent studiu în domeniu, realizat în Australia şi publicat în jurnalul BMC Medicine, a inclus cca. 200.000 de persoane şi a arătat că fumătorii prezintă un risc de deces de trei ori mai mare comparativ cu cei care nu au fumat niciodată.

Fumatul a doar 10 ţigări pe zi dublează riscul de moarte, iar fumatul a 20 de ţigări zilnic măreşte riscul de 5 ori. 

Până de curând se credea că aproximativ jumătate dintre fumători mor din cauza unei maladii asociate cu fumatul, dar cercetători mai noi, realizate în Marea Britanie şi SUA, au evidenţiat o proporţie mult mai mare – până la 67% -, iar studiul australian a confirmat aceste rezultate, cu ajutorul unui eşantion amplu, de cca. 200.000 de persoane de peste 45 de ani, care au fost urmărite timp de 4 ani.

Citește și: Efect uimitor al femeilor frumoase asupra bărbaţilor care vor să se lase de fumat 

Vestea bună, spun cercetătorii, este că renunţarea la fumat aduce beneficii clare şi durabile în planul sănătăţii. În cazul celor care se lasă de fumat până la vârsta de 45 de ani, creşterea riscului de deces este anihilată aproape complet. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel