Sprayurile de casă dăunează inimii și aparatului respirator

Sprayurile folosite de obicei în casă ar putea dăuna sănătăţii cardiovasculare. Erau deja aduse în discuţie în cazul unor tulburări respiratorii. O echipă de cercetători elveţieni de la Universitatea din Basel a pus în evidenţă posibile efecte dăunătoare asupra inimii.

Cercetările lor s-au desfăşurat pe circa 600 femei de vârstă medie, în majoritate extrem de implicate în treburile gospodăreşti. Într-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curăţare a aragazului, de călcat, a deodorantelor de interior. Specialiştii au trecut apoi, la utilizarea fiecăruia dintre ele, la măsurarea variabilităţii frecvenţei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sănătate deficitară a inimii.

Rezultatul a fost că, cu cât femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atât VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenţa unei afecţiuni respiratorii. Cercetătorii apreciază că sunt necesare 'urgent' alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventă şi pe termen lung a acestor sprayuri, cuvântul de ordine în utilizarea lor fiind 'prudenţă'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel