Scriitoarea Sally Rooney, marea învingătoare la British Book Awards 2019

Scriitoarea Sally Rooney a învins-o pe Michelle Obama şi a câştigat premiul aferent categoriei 'cea mai bună carte a anului' la gala British Book Awards 2019, cu cel de-al doilea roman al ei, intitulat 'Normal People', informează marţi bbc.com.

Romanciera irlandeză, în vârstă de 28 de ani, consideră 'un uriaş privilegiu' dubla ei victorie de la această gală, unde s-a impus la categoriile 'cartea anului' şi 'cea mai bună carte de ficţiune a anului'. 'Normal People', romanul câştigător din acest an la categoria 'cartea anului', care prezintă povestea relaţiei dintre doi studenţi, marcată de mai multe despărţiri şi împăcări, cimentează ascensiunea scriitoarei Sally Rooney în universul literar.

Romanul ei de debut, 'Conversations with Friends' (2017), a fost apreciat de criticii de specialitate şi i-a adus scriitoarei irlandeze premiul Dunlop pentru cel mai bun scriitor debutant. 'Becoming', volumul de memorii lansat de fosta primă doamnă a Statelor Unite, s-a impus la categoriile 'nonficţiune narativă' şi 'audiobook'. Juraţii au spus că 'Becoming' - ce prezintă viaţa lui Michelle Obama, de la copilăria petrecută într-o suburbie din sudul oraşului Chicago şi până la perioada de opt ani petrecută la Casa Albă - 'a fost cu mult deasupra celorlalţi competitori' selectaţi în categoria 'nonficţiune narativă'.

Volumul de memorii semnat de Michelle Obama a câştigat premiul acestei categorii după ce a obţinut mai multe voturi decât 'Fire and Fury', un volum de dezvăluiri despre administraţia de la Casa Albă, semnat de jurnalistul Michael Wolff. Versiunea pe audiobook a autobiografiei 'Becoming', narată chiar de Michelle Obama, a învins ultima carte scrisă de Stephen Hawking, 'Brief Answers to the Big Questions', narată de actorul Ben Whishaw, şi volumul 'Lethal White', de Robert Galbraith (pseudonimul scriitoarei J.K. Rowling, n.r.), narat de Robert Glenister. 'Becoming' este deja cel mai bine vândut audiobook din toate timpurile. Scriitoarea franco-marocană Leila Slimani s-a impus la categoria 'cartea de ficţiune a anului' cu volumul 'Lullaby' (traducerea în engleză a cărţii 'Chanson douce', câştigătoarea premiului Goncourt din 2016, n.r.) - o poveste apăsătoare despre infanticid.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, organizată la Londra, autorul de romane thriller Lee Child a fost desemnat scriitorul anului, iar Judith Kerr, o veterană a cărţilor pentru copii, a fost recompensată cu premiul pentru cel mai bun ilustrator al anului. Premiile British Book recompensează şi volume care se adresează cititorilor din generaţia tânără. 'The Ice Monster', de David Walliams, a câştigat premiul pentru cea mai bună carte de ficţiune pentru copii. Categoria 'cea mai bună carte ilustrată şi de nonficţiune pentru copii' - introdusă la ediţia din acest an a premiilor British Book pentru a reflecta importanţa tot mai mare a ilustraţiei ce se adresează micilor cititori - a fost câştigată de volumul 'You Are Awesome', de Matthew Syed şi ilustrată de Toby Triumph. Premiile literare British Book, supranumite 'Nibbies', sunt decernate în fiecare an de publicaţia The Bookseller. Câştigătorii fiecăreia dintre cele opt categorii de la British Book Awards concurează pentru premiul suprem - cea mai bună carte a anului. Fiecare categorie are un panel propriu de juraţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel