Şanse pentru echipele româneşti în Liga Europa

catalin anton
catalin anton

Dinamo cu ucrainenii de la Vorskla Poltava, Steaua cu ŢSKA Sofia, Rapid cu polonezii de la Śląsk Wrocław, vasluienii cu Sparta Praga şi Mediaşul cu Austria Viena, în play-off-ul Ligii Europa. Nu sună foarte rău!

Tragerea la sorţi efectuată la sediul UEFA ne aruncă o rază de speranţă că fotbalul românesc s-ar putea trezi la viaţă. În afara celor de la Gaz Metan, este o afacere între foştii comunişti. Acum se va putea vedea care ţară a evoluat mai bine, după mai bine de 20 de ani de la căderea comunismului, din punct de vedere fotbalistic.

Steaua se va reîntâlni cu mai vechea ei cunoştinţă, ŢSKA Sofia, echipă care i-a legitimat anul acesta, ce ironie a sorţii!, pe atacantul român Ianis Zicu şi pe fostul „bistriţean” Moraes. Steliştii i-au eliminat pe bulgari, în sezonul 1997-98 (3-3 în Ghencea şi 2-0 la Sofia), iar în 2004-2005, i-a lăsat afară din Cupa UEFA, după 2-1 la Bucureşti şi 2-2 în deplasare. Avantaj Steaua, din acest punct de vedere. ŢSKA a terminat sezonul trecut pe locul 3 în campionat, Steaua pe poziţia a cincea. Avantaj ei.

Dinamo va juca în compania unei echipe mai puţin cunoscute din Ucraina, unde legea o fac Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev. Vorskla a terminat sezonul trecut pe locul 6, a trebuit să dispute încă două tururi preliminare în Liga Europa, eliminând mai întâi pe Glentoran Belfast (3-0 si 2-0) şi apoi pe Sligo Rovers din Irlanda (0-0 si 2-0), şi este o echipă săracă din punct de vedere fianciar. Dinamoviştii au o mare şansă să meargă în grupe, întrucât dacă nu elimini o astfel de echipă, ce pretenţii să mai ai?

Rapid nu a căzut tocmai bine! Numele Śląsk Wrocław nu spune mare lucru în fotbalul european, dar este echipa care a terminat sezonul trecut pe locul 2, după Wisla Cracovia, iar fotbalul polonez dă semne de revigorare. La fel se poate spune şi despre FC Vaslui, care va înfrunta tot ocupanta poziţiei secunde dar din campionatul ceh, pe Sparta Praga. Ultima echipă românească care a avut-o ca adversară pe Sparta a fost CFR Cluj, care a suferit două înfrângeri cu 0-2, la Praga, şi 2-3, la Cluj, în ediţia 2009-2010 a Europa League, iar moldovenii nu au început deloc bine noul sezon.

În fine, surpriza actualei ediţii a Ligii Europa, debutanta Gaz Metan Mediaş, dă piept cu o echipă, Austria Viena, cu un palmares impresionant, 23 de titluri, 27 de cupe ale Austriei, dar care nu mai este ce a fost cândva. Iar dacă jucătorii lui Cristi Pustai au eliminat o grupare din Bundeslşiga, de ce nu ar lăsa-o pe afară pe una austriacă?

Una peste alta, cel puţin trei echipe româneşti, dacă nu chiar patru, ar putea urca în grupele Ligii Europa. Să fiu oare prea optimist?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel