România trece la ora de vară. RISCURI "periculoase" pentru sănătate

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte, adică în loc de 3:00, va fi 4:00. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce riscuri aduce această schimbare pentru sănătate. 

"Chiar de luni se vor simți efectele schimbării orei dintre care unele pot fi chiar periculoase", a spus medicul. Tudor Ciuhodaru a numit riscurile:

- crește riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după trecerea la ora de vară în special în cazul persoanelor tinere, active profesional;

- crește riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei în special la depresivi și la cei vulnerabilitati psihoemotionale.

Medicul a adăugat: "Scurtarea duratei somnului cu o oră precum și trezirea cu oră mai devreme duce la un stres la care organismul reacționează prin creșterea activitatii sistemului nervos simpatic și a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociază expunerii prelungite la lumină și modificari în secretia melatoninei cu efect asupra reglații ritmului circadian (somn-veghe) determinând modificări: cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac; neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetență sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere și ideație suicidară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel