Romania – corabia nebunilor

Marti dimineata Coreea de Nord a atacat un oras de frontiera din Coreea de Sud. Phenianul este posesor de arme nucleare si rachete purtatoare. Seul-ul are o alianta directa cu Statele Unite. Cei care spun ca iesirea din criza economica se va face prin al treilea razboi mondial au crezut pentru o clipa ca previziunile lor sumbre se vor adeveri. Conflictul intercoreean nu s-a stins…

In Europa, Bruxellesul tocmai a efectuat cel mai important plan de salvare economica din istorie: a oferit 120 miliarde de euro Irlandei. Moneda unica euro se afla in acest moment in cel mai mare pericol de la nasterea sa. Si asta nu atat din cauza Greciei si Irlandei ci fiindca Franta, tara care alaturi de Germania formeaza nucleul dur al UE, este la un pas de prabusire. Probabil ca euro era deja cazut in raport cu moneda americana daca SUA nu ar fi tiparit, pur si simplu, acum doua saptamani 600 miliarde dolari. Fara ei sistemul bancar american, cel mai important din lume, ar fi intrat in colaps.

La summitul NATO parteneriatul cu Rusia a aruncat Romania si Polonia in afara jocului geostrategic. Ne amintim cum presedintele Bush vorbea in 2002 la Bucuresti despre Romania ca punte intre Est si Vest.

Climatul politic international nu a fost niciodata mai tensionat, de la prabusirea comunismului incoace. Peste amenintarea terorista s-a suprapus criza financiara a sistemului capitalist. Uniunea Europeana, euro si chiar dolarul ca valuta universala sunt in pericol de prabusire. Lumea se schimba fundamental si nu in bine.

Pe o mare atat de agitata Romania da senzatia unei corabii fara carmaci la bordul careia toata lumea se lupta cu toata lumea. Dupa ce l-am vazut pe dl. Baconschi duminica la reuniunea PDL, nu mai am nici o iluzie: omul este echivalentul fostului ministru Pleasca de la Cultura. Poate chiar mai ridicol decat acela. Diplomatia romana e blocata.

Premierul are pe cap situatia politica interna si luptele din propriul partid. Nu are timpul fizic pentru relatii externe. Poate ca, in ceasul al doisprezecelea dl. Basescu, dupa ce a obtinut deja toata Puterea in tara, isi va relua una dintre principalele sale atributii: politica externa a Romaniei. Nu e loc de iluzii dar macar s-ar da senzatia in exterior ca tara e condusa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel