Român, martor la busculada din Shanghai. Mărturii cutremurătoare

Revelion 2015 cu 36 de morți și cel puțin 47 de răniți, în Shanghai. Ieșiseră în stradă să sărbătoarească noaptea dintre ani și, dintr-un motiv încă necunoscut, au început să se calce în picioare. 

Poliţiştii din capitala financiară şi de afaceri a Chinei neagă că busculada a fost generată de goana după niște bilete verzi, asemănătoare dolarilor. Imagini de pe o cameră de supraveghere arată că oamenii s-ar fi călcat în picioare înainte ca voucherele să fi fost aruncate spre mulţime.

"E puţin confuz ce s-a întâmplat. Nici acum nu se ştie exact. Au început nişte teorii cum că din cauza unor vouchere aruncate de la unul din baruri pe Bund ar fi stârnit haosul, tactica de marketing a fost după incident, deci nu are cum să fie declanşatorul. (Rep.: Unde te aflai în momentul în care a avut loc busculada?) Mă aflam destul de aproape, dar, ciudat, unde eram eu nu era atât de aglomerat. Chiar nu am avut nicio idee de ce se întâmpla la nord de noi, la câteva sute de metri. Cred că erau acolo mai mulţi oameni pentru că era o intersecţie mai importantă”, a povestit George Mocea, arhitect în Shanghai, potrivit Digi 24

Mai multe persoane care au fost în mijlocul busculadei din Shanghai au povestit ce s-a întâmplat: 

- "Este inuman. Oamenii din faţa noastră erau căzuţi la pământ, iar alţi oameni călcau pe ei. Nu era o urgenţă precum un atac terorist când trebuie să fugi pentru a-ţi salva viaţa. Am fost atât de aproape de moarte seara trecută. Suntem îngroziţi"

- "Îmi amintesc că stăteam pe o treaptă şi apoi am leşinat. Când m-am trezit, eram întinsă pe pământ. Am fost salvată de alţii".

- "O doamnă de lângă mine m-a ajutat să ies din mulţime. Mi-a spus să nu mă prăbuşesc, mă ruga să nu cad pe jos. Cred că nu mai eram acum în viaţă dacă aş fi căzut".

- "O fată din faţa mea se ţinea de mine şi striga "Ajută-mă, ajută-mă, te rog, nu mai pot rezista. Dedesubt mai era o fată care nu se mişca. Eram înconjurat de ţipetele fetelor care plângeau şi strigau după ajutor cu ultimele puteri. Feţele oamenilor care cădeau la pământ au devenit de nerecunoscut". 

- "Erau mult prea mulţi oameni blocaţi acolo, s-au panicat. O mulţime de poliţişti s-au adunat în acea zonă, însă nu au fost suficienţi. Atunci când cineva cădea, oamenii din spate credeau că mulţimea se mişcă şi atunci mai mulţi oameni cădeau"

- "M-am uitat puţin, apoi am început să scot oameni din mulţime. După ce am obosit scoţând două persoane, tot ce am mai putut face a fost să îi ţin de mână şi să încerc să îi încurajez". 

Persoane care au asistat la incident au declarat că busculada a început atunci când un număr mare de oameni care încercau să meargă pe faleza râului Bund au fost blocaţi. Sute de oameni au mers la locul incidentului, depunând buchete de flori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel