Record pentru un tablou de Nicolas de Staël: lucrarea sa "Parc des Princes", adjudecată pentru 20 de milioane de euro

Record pentru un tablou al pictorului francez de origine rusă Nicolas de Staël: opera sa monumentală "Parc des Princes" a fost adjudecată, joi, pentru suma de 20 de milioane de euro la o licitaţie organizată la Paris de Christie's, informează AFP, scrie Agerpres.

Lucrarea, datând din 1952, fusese estimată la un preţ cuprins între 18 şi 25 de milioane de euro şi a fost scoasă pe piaţă pentru prima dată.

Suma de 20 de milioane de euro (cu taxele incluse) oferită de un cumpărător privat european pentru această pânză de 2,5 metri pe 3 metri reprezintă aproape dublul faţă de precedentul record pentru un tablou de Nicolas de Staël - 12,1 milioane de dolari (11 milioane euro) oferiţi pentru lucrarea "Nu debout", la New York în 2018.

Deţinut de urmaşii artistului de la moartea sa în 1955, la 41 de ani, "Parc des Princes" a fost expus de doar câteva de ori: la New York în 1953, la Paris la Muzeul Naţional de Artă Modernă în 1956, la Fundaţia Maeght din Saint-Paul-de-Vence în 1972, la Grand Palais la Paris trei ani mai târziu, apoi la Londra şi la Madrid în 1991. Pictura a fost din nou expusă la Paris, în 2003, la Centrul Pompidou.

Pe pânza imensă se poate distinge un meci de fotbal în nocturnă stilizat, realizat din dreptunghiuri în culorile turcoaz, malahit, bleu-ciel, roşu, alb electric şi negru intens.

Potrivit specialiştilor de la Christie's, acest tablou reprezintă "momentul culminant al artei lui Nicolas de Staël, precum şi un moment decisiv în istoria artei occidentale postbelice".

Artistul a realizat lucrarea după ce a participat la un meci de fotbal dintre Franţa şi Suedia pe celebrul stadion Parc des Princes din Paris, împreună cu soţia sa.

Născut la 1914 în Sankt-Petersburg, într-o familie de aristocraţi şi forţat să fugă din Rusia după Revoluţia bolşevică, Nicolas de Staël, pe numele real Nikolai Vladimirovich Staël von Holstein, s-a stabilit la Paris în 1938. După un scurt timp petrecut în studioul lui Fernand Leger, de Staël s-a împrietenit cu membrii avangardei pariziene, printre care Sonia Delaunay şi Le Corbusier, care i-au încurajat înclinaţia pentru abstractizare.

În timpul vânzării de la Christie's, dedicată avangardei şi marilor maeştri ai secolului al XX-lea, au mai fost propuse spre vânzare lucrări de Rene Magritte, Max Ernst, Pablo Picasso, Yves Klein, Serge Poliakoff, Paul Klee, Alberto Giacometti, Jean Dubuffet şi Joan Miro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel