Publicul catalan se întâlnește cu poeții Ion Mureșan și Ioan Es. Pop

Poeții Ion Mureșan și Ioan Es. Pop vor fi protagoniștii turneului de lansare a volumului bilingv româno-catalan Însetați. Doi poeți transilvăneni / Assedegats. Dos poetes transsilvans ce reunește poeme ale celor doi autori în traducerea lui Xavier Montoliu Pauli. Volumul, publicat la editura AdiA Edicions, cu sprijinul Centrului Național al Cărții prin programul Institutului Cultural Român de sprijinire a traducerii literaturii române, va fi prezentat publicului din Barcelona și Girona, în perioada 15-17 mai, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a editurii.

Astfel, în data de 15 mai, la librăria Context din Girona, cei doi poeți, cărora li se vor alătura traducătorul Xavier Montoliu Pauli, editorul volumului, Pau Vadell, scriitoarea Magda Bistriceanu Șimian și poeta Laia Claver-Nadal, vor citi din poemele selectate în antologie și vor pune în context creația poetică contemporană din România.

În ziua următoare, la librăria Nollegiu din Barcelona, autorul postfeței volumului bilingv, poetul catalan Marc Romera, va vorbi publicului despre limbajul poetic al celor doi scriitori, care, potrivit acestuia, „nu este o mângâiere, nu îndulcește gingiile”, pentru că cei doi poeți „capacitează limbajul pentru a exercita violență și, în același timp, o plăcere a lecturii”. Seara se va încheia cu un recital de poeme în română, în lectura poeților invitați, și în catalană, în lectura lui Xavier Montoliu Pauli.

Turneul comun al celor doi scriitori se va încheia în data de 17 mai în Sala de evenimente a Facultății de Filosofie și Litere a Universității Autonome din Barcelona, unde se vor întâlni cu studenții la filologie ai universității, dar și ai cursurilor de limba română ale Lectoratului de Limba Română, condus de profesoara Ioana Alexandrescu.

De asemenea, Ion Mureșan va participa la alte două festivaluri de poezie în zilele premergătoare turneului literar: în perioada 11-13 mai, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului de Poezie de la Mediterană, din Palma de Mallorca, iar în data de 14 mai la un recital de poezie la care vor participa și poeții Esteve Plantada, Loreto Sesma, precum și Xavier Montoliu Pauli, în cadrul Săptămânii Poeziei din Barcelona.

Turneul literar al celor doi scriitori se bucură de colaborarea editurii AdiA Edicions din Mallorca, a celor două librării, a Facultății de Filosofie și Litere și a Lectoratului de Limba Română din cadrul Universității Autonome din Barcelona. Institutul Cultural Român de la Madrid organizează sau colaborează în mod constant la organizarea unor prezentări de carte, recitaluri de poezie și turnee literare ale scriitorilor români traduși în catalană și spaniolă, Spania fiind în continuare țara în care se publică cele mai multe traduceri din română într-o limbă străină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel